Nové lanovky mají odklad tři roky

Plány radních Prahy 4 a 5 brzdí finanční krize. Přednost mají započaté projekty.

Panorama Prahy zřejmě v následujících letech obohatí dvě nové lanovky. Dovoluje to nový územní plán. K drahám na Petříně, v zoo a v hotelu Mövenpick přibude jedna v Podolí a druhá v Radlicích.

Postavit lanovku, která by spojovala Podolí s Kavčími horami, plánují radní Prahy 4 již několik let. Nyní jim to návrh nového územního plánu umožňuje. Nebude to ale dřív než za tři roky, protože stavbu bude platit město. „Kvůli finanční krizi budeme investovat jen do nejdůležitějších projektů, jejichž stavba již začala,“ řekl primátor Pavel Bém.

Původní plány Prahy 4 byly hodně ambiciózní. „Jedna z variant byla, že lanovka povede z Prahy 5 přes řeku a bude končit až u parku Družba,“ řekl starosta čtvrté městské části Pavel Horálek. Podle vedoucího odboru dopravy Útvaru rozvoje hlavního města Marka Zděradička bude podolská lanovka měřit zhruba dvě stě metrů a povede z Podolí na Kavčí hory. „V úvahu připadá spíše typ petřínské lanovky, tedy vedené po zemi,“ podotkl Zděradička.

Zatímco s lanovkou v Praze 4 město počítá již dlouho a nový územní plán záměr v podstatě pouze posvětil, to, že obdobná lanovka má vzniknout i v Radlicích, Praha 5 údajně nevěděla. „Naše iniciativa to rozhodně není a o lanovce vůbec nediskutujeme,“ tvrdil mluvčí páté městské části Radovan Myslík.

V novém územním plánu projektanti lanovku umístili mezi stanici metra Radlická a Dívčí hrady. Má měřit zhruba devět set padesát metrů, ale zatím ještě není jisté, zda povede po zemi nebo vzduchem. „Územní plán neurčuje, jak má případná lanová dráha vypadat. Stojí v něm pouze odkud a kam povede. Jde zatím o náměty bez konkrétní technické dokumentace,“ řekl Zděradička.
Plány magistrátu vystavět lanovku vedoucí na Dívčí hrady vyvolaly mezi obyvateli překvapení a nesouhlas. „Je to první krok k tomu, aby vznikl nějaký bytový komplex,“ mínila Jana Nosková z Komořan.

Vysokoškolský areál

Námitkám, že lanovka umožní zastavění zelených ploch, se Zděradička brání. Navíc plán umožňuje vybudování lanovky až za několik let. Zatím nejsou na stavbu peníze. „Zanesením do územního plánu získali radní možnost v budoucnu začít stavět. Samozřejmě pokud o to bude zájem. Jde v podstatě o jakousi formu územní rezervy, aby tam nikdo nestavěl až do doby, kdy městské části budou mít na projekt peníze. Je ale také možné, že na těchto místech nikdy nic nevyroste,“ řekl Zděradička.
Radní podle něj předpokládají, že v oblasti vznikne vysokoškolský areál, který rozšíří ten v Jinonicích.