Nové využití AI: Robot Vera pomáhá ruským firmám najímat nové zaměstnance

Robot Vera

Robot Vera Zdroj: Robot Vera

Proces nabírání nových zaměstnanců může být pěkně úmorný – zvlášť ve velké společnosti, která někoho hledá v podstatě neustále. Musíte se prokousávat hromadami životopisů, vybrané kandidáty kontaktovat (případně i pozvat na osobní pohovor) a nakonec vyhodnotit výsledky.

V Rusku na to ale šli pěkně od lesa a vyvinuli Veru. Vera je prostě úžasná. Během pracovního dne zvládne po telefonu vyzpovídat až 1500 uchazečů o práci, nikdy se neunaví a nemusíte jí platit. Jde totiž o umělou inteligenci využívající strojové učení, díky kterému neustále zlepšuje své konverzační schopnosti.

V současné době Vera působí v cca 200 ruských firmách, což znamená, že provádí kolem 50 000 rozhovorů denně. Přitom jde o startup, který vznikl teprve loni!

„Chtěli jsme vytvořit něco, co by fungovalo jako Uber pro nábor zaměstnanců, ale místo přivolání auta by společnost mohla volat lidem hledajícím práci,“ vysvětlil jeho spoluzakladatel Alexej Kostarev.

Vera dokáže mluvit rusky a anglicky, jako muž či žena a různými rychlostmi – záleží jen na preferencích jejího šéfa. Každý rozhovor (buď klasický, nebo video) trvá cca 8 minut. Přínos této technologie je opravdu velký, protože lidský náborář potřebuje v průměru 100 hovorů na to, aby oslovil 20 vhodných kandidátů. Někdo je momentálně nedostupný, jiný hovor nezvedne atd.

Samozřejmě, pokud jde o vedoucí pozice, HR specialisté jsou zatím stále nenahraditelní. „Nevidím žádné příležitosti k tomu, aby tuto práci vykonával robot. Lidé to dokážou mnohem lépe. Co vidím je to, že náboráři budou AI víc a víc využívat jako nástroj, který jim umožní dělat jejich práci efektivněji,“ konstatoval Kostarev.

Článek vyšel na serveru VTM >>>