Noví střídají letité aneb zcela nové politické strany vytlačily matadory

Volby na plzeňskou radnici přinesly vyrovnaný boj o konečné vítězství.

Občanští demokraté už nejsou v Plzni dominantní politickou silou, v konečném účtování porazili sociální demokraty o pouhé procento (24,78 vs. 23,81 procenta) - v zastupitelstvu budou mít ale stejný počet zastupitelů - čtrnáct. Do křesel 47členného zastupitelstva si poprvé sednou kandidáti TOP 09, kteří obsadí sedm míst a také Občané.cz Pavla Rödla, kteří díky dosažené devítiprocentní hranici dostanou pět mandátů.

S plzeňskou radnicí se naopak loučí koaliční partner ODS KDU-ČSL. Křesťanští demokraté nepřekročili pětiprocentní hranici. Stejně dopadla i Pravá aliance s lídrem Miroslavem Zábranským Namále měla také Pravá volba pro Plzeň Vladimíra Duchka, ta ale nakonec díky podpoře 5,04 procenta dostala dvě místa v zastupitelstvu. Šestou stranou na radnici – tedy stejný počet jako v dosavadním složení – jsou komunisté s pěti mandáty.

Velké obvody skončily patem, jen na Slovanech si ODS udržela výsadní postavení

Plzeň 1 Lochotín
V prvním městském obvodě dopadly volby podobně jako na trojce. ODS ztratila, má stejný počet mandátů jako ČSSD – tady osm. O zbývajících 11 míst v zastupitelstvu Lochotína se rozdělí TOP 09 – čtyři, komunisté tři a Pravá volba pro Plzeň a Plzeňská aliance po dvou. KDU-ČSL a VV se přes pět procent nedostaly.

Plzeň 2 Slovany
Jediný z velkých obvodů v Plzni, kde ODS potvrdila svoji dominanci a slušnou pozici si udrželi i křesťanští demokraté.TOP 09 na Slovanech dostala více než 12 procent hlasů.

Plzeň 3 centrum
Centrální městský obvod už nebude baštou ODS. Občanští demokraté sice těsně vyhráli před sociálními demokraty (27,04 vs. 25,24), obě strany budou ale mít stejný počet zastupitelů – 10. TOP 09 zde získala šest mandátů, čtyři zástupce bude mít KSČM. Zbývající místa obsadí Pravá volba pro Plzeň – dva a Plzeňská aliance – jedno. Propadli křesťanští demokraté i kandidáti Věcí veřejných.

Plzeň 4 Doubravka
Další pat na velkém městském obvodu. Tak by se daly charakterizovat výsledky voleb v Doubravce. ODS sice nakonec vyhrála (26,89%) nad ČSSD, obě strany ale budou mít v zastupitelstvu sedm zástupců.Velmi dobrý výsledek v Doubravce zaznamenala TOP 09 s více než 14 procenty hlasů, což pro ni znamená čtyři mandáty. Tři hlasy budou mít komunisté a o zbývající čtyři mandáty se rozdělí PVP – 2, PA – 1 a KDU-ČSL – 1.

Plzeň 5 Křimice
Sdružení občanů Křimic drtivě vyhrálo volby v pátém městském obvodu. Seskupení v čele se starostou Petrem Otáskem dostalo téměř 75 procent hlasů a v 11členném zastupitelstvu má devět křesel. Zbývající dva mandáty má Plzeňská aliance, ODS v Křimicích ostrouhala – dostala 1,16 procent hlasů.

Plzeň 6 Litice
V Liticích se prosadila místní sdružení, klasické strany neměly úspěch.Uskupení Pro Litice dostalo v šestém městském obvodu nejvíc hlasů a zajistilo si v 11členné zastupitelstvu většinu – šest křesel. Sdružení nezávislých kandidátů získalo tři mandáty, ODS má dvě křesla. Komunisté a Zemanovci se přes pětiprocentní hranici nedostaly.

Plzeň 7 Radčice
V Radčicích volby ovládlo místní Sdružení občanů Radčic, které převálcovalo klasické politické strany. Sdružení získalo 62,95 procenta všech platných hlasů a tím také šest mandátů v devítičlenném zastupitelstvu. ODS za 23,56 procenta hlasů dostala dva mandáty, TOP 09 jeden.

Plzeň 8 Černice
Osmička je jediným městským obvodem v Plzni, kde triumfovali sociální demokraté. V Černicích dostali přes 50 procent hlasů a mají pět mandátů v devítičlenném zastupitelstvu. Občanští demokraté mají tři křeska, jeden mandát zbyl na TOP 09.

Plzeň 9 Malesice
Zajímavá konstalace je po volebním maratonu v Malesicích. Absolutně nejvíc hlasů dostala ODS – 31.76 procenta, nemusí ji to být ale nic platné. Křesťanští demokraté tady dostali o více než čtyři procenta méně (27,46), ale mají stejný počet mandátů – tři. V devítičlenném zastupitelstvu tak může hrát zásadní roli Sdružení nezávislých občanů Malesice se dvěma mandáty. Jeden mandát získalo uskupení Devátý obvod za necelých 16 procent hlasů.

Plzeň 10 Lhota
Občanští demokraté si zachovali v nejmenším městském obvodě pohodlnou většinu. Ve volbách získali 54,67 procenta hlasů a v místním sedmičlenném zastupitelstvu mají čtyři mandáty. Sociální demokraté mají dvě křesla, jeden mandát má TOP 09.

Senátní volby – Do druhého kola Šneberger a Terelmešová

Senátní volby v obvodu, který zahrnuje jih Plzeňska a v samotné Plzni se dotýká Slovan skončily v prvním kole úspěchem favoritů – do druhého kola postupuje dosavadní senátor Jiří Šneberger z ODS a krajská radní Dagmar Terelmešová z ČSSD. Šneberger dostal 28,53 procenta platných hlasů, Terelmešová 26,46 procenta. Třetí Pavel Čížek, navržený TOP 09, dostal jen necelých 15 procent.