Nový iPhone ještě není v prodeji a už na něj vznikají fronty

Fotografie nového iPhone, které unikly z firmy Apple

Fotografie nového iPhone, které unikly z firmy Apple Zdroj: sonnydickson.com

Fronty na nové iPhony se už začínají tvořit, i když má Apple nové mobily představit až zítra a na pultech obchodů by se měly objevit až 20. září.

Pozvánky, které Apple rozeslal na akci jen pro zvané, slibují všem prozářit den. To by možná nejvíce potřebovali právě ti fanoušci iProduktů, kteří podle zpráv magazínu AppleInsider začali už minulý pátek vystávat frontu před obchodem na Páté Avenue v New Yorku. Pravda, fronta tvořená jen několika málo lidmi nemusí do očekávaného vydání nových mobilů 20. září vydržet. Už to, že se takoví šílenci najdou, ale ukazuje, že Apple ještě není u konce svých sil. Úterní „prozařující“ akce je podle obvyklého scénáře Apple stále ještě tajemná. Co všechno opravdu představí, se ukáže až zítra. Už dlouho se ale mluví o tom, že centrála Apple v kalifornském Cupertinu veřejnosti poprvé odhalí především dva nové modely.

Levnější budoucnost

Pro investory do akcií Apple je možná zajímavější model přezdívaný iPhone 5C. Ten nepřinese žádné převratné inovace. Výjimečný bude v portfoliu Apple především cenou, která by se podle expertů měla pohybovat mezi třemi až čtyřmi sty dolary (v přepočtu zhruba 5900 – 7800 korun).

Levnější varianta iPhone na trhu chyběla dlouho, teď už by se konečně situace mohla změnit a Apple bych se tak mohl lépe postavit konkurenci levnějších mobilů Samsungu a dalších značek, jako jsou třeba čínské Huawei nebo ZTE. Pomohlo by to i pozici Apple v Číně, kde tržby firmy během třetího fiskálního čtvrtletí meziročně klesly o 14 procent na 4,6 miliardy. Podíl na tamním trhu se propadl na pět procent. To z Apple dělá čínskou sedmičku, zatímco první Samsung má podíl 18 procent. Teď, když by měla být každým dnem oznámena dohoda s největším čínským operátorem China Mobile, by měl dostupnější mobil pomoci trendy obrátit. A nejen tam.

„Nikdo neříká, že by měl Apple mít iPhone cenu 130 dolarů, ale pokud bude iPhone stát přes 400 dolarů, nebude to efektivní pro trhy jako je Čína, Indie ani Brazílie,“ uvedl Tero Kuittinen, analytik ze společnosti Alekstra.

Otisk prstu jako heslo

Dražší varianta telefonu, která by se měla v úterý představit jako iPhone 5S pojede v zajetých kolejích Apple. Telefon by měl být tenčí, mít lepší displej s dvojnásobným počtem pixelů oproti současné generaci a nabídnout chce i čtyřjádrový procesor, lepší focení a životaschopnější baterii.

Funkce, od níž si analytici hodně slibují je pak snímač otisků prstů. Ten by měl spolehlivě identifikovat majitele, kterému by pak rovnou ukázal úvodní obrazovku. Odpadla by tak potřeba „zdlouhavějšího“ odemykání klávesnice s pomocí pinů a podobně.

„Každého zajímá, co nový telefon bude umět, a identifikace pomocí otisků je jedna z klíčových věcí. Zatím se pořád podceňuje, co tato technologie dokáže,“ říká Maynard Um analytik investiční banky Wells Fargo. Petanciálu takové aplikace (a tomu, že ji nový iPhone bude ovládat) věří Um natolik, že zvýšil doporučené cílové ceny akcií Apple na 525 – 575 dolarů za kus z původní hodnoty 485 – 525 dolarů.

Podle odborníků by třeba i takováto funkce mohla pomoci Apple ve sféře mobilních plateb, ale především u korporátních klientů, kteří vyžadují tu nejvyšší míru zabezpečení.