Nový jízdní řád ušetří devět minut

Vlakem z Kolína rychleji a z Milovic přímo do Prahy. Takové změny přináší nový jízdní řád.

Od třináctého prosince začnou rychlíky z Kolína jezdit opět přes nádraží Praha-Libeň. Konečně.

Kvůli zajížďce přes Vršovice trvala cesta do Prahy až o devět minut déle. „Z Kolína do Prahy dnes jede rychlík 56 minut a vlak EuroCity 52 minut. Od nového jízdního řádu pojede rychlík 49 minut a EC 43 minut,“ řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Navíc všechny vlaky EuroCity, které dříve jezdily z Kolína přímo na nádraží v Holešovicích, pojedou od 13. prosince nejprve na Hlavní nádraží.

Milovice na Nymbursku s Prahou nově spojí přímá linka osobních vlaků S 20. Zatímco před dvaceti lety žila v Milovicích tisícovka obyvatel, dnes je to více než osm a půl tisíce lidí. Doteď museli jezdit do Prahy přes Lysou nad Labem.

„Podle posledního sčítání čtyřicet procent obyvatel jezdí za prací a do školy mimo Milovice. Chceme nabídnout ve všední dny každou hodinu přímé spojení s metropolí,“ řekl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Dráhy nově nasadí také renovované vlaky Regionova. Pojedou na některých spojích na trase Kolín – Havlíčkův Brod a Kolín – Ledečko. Z Nymburka vyjedou do Poříčan a Mladé Boleslavi.