Nový model iPhonu by mohl na trh přijít už v létě

Apple, ilustrační foto

Apple, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Již letos v létě by se na trhu mohl objevit nový model iPhonu, původně hlášený na podzim. Wall Street Journal uvedl, že výroba by se již brzy měla rozběhnout. Přinejmenším při pohledu zvnějšku však od novinky nelze očekávat žádné významné změny.

Podle Wall Street Journal je nový model iPhonu již vlastně hotov. Firma Apple počítá se začátkem výroby již v tomto čtvrtletí, na trh jej chce pustit v létě. Mělo by jít o zlepšenou verzi dosavadního modelu, lišit od něj by se neměla velikostí ani tvarem. Informace dobře obeznámených zdrojů z prostředí firmy potvrzují dosavadní spekulace, podle nichž chce Apple nejprve na trh přijít s lehce upraveným iPhonem 5S. Teprve potom se pustí do výrazně inovované nové generace výrobku.

Ztrácí Apple schopnost inovovat?

U předchozích modelů iPhonu Apple vždy i v nové verzi ponechával původní kryt přístroje, jehož vnitřek ovšem výrazně vylepšil. Koncern tak na designu iPhonu šetřil čas i peníze. Někteří kritici však firmě předhazují, že důvodem setrvání u původního designu jsou vytrácející se inovační schopnosti jejích tvůrců.

Zatím naposledy dostal nový design loni v srpnu iPhone 5 s větším monitorem a tenkým, lehkým hliníkovým povrchem. Již od roku 2007 firma přicházela s novinkami v létě. Až na podzim 2011 roční cyklus obnovy přerušila s modelem iPhone 4S.

V třetím světě se víc hledí na cenu

Firma rovněž pracuje na levnějším modelu, jehož start se připravuje v druhé polovině letošního roku. Bude mít jiný povrch, než hliníkem obalené špičkové modely. Apple experimentuje s různými barvami, ovšem dosud není jasné, zda tyto pokusy skutečně završí modelem oděným v pestrých barvách.

O levnějším modelu iPhonu se spekuluje už léta, ale až dosud se koncern spokojil s nabídkou zlevněných přístrojů starší generace. Nyní ovšem stále více pociťuje rostoucí podíl na trhu, který získávají levnější smartphony s operačním systémem Android od firmy Google.

Chytré mobily si po USA a západní Evropě podrobily již i trhy v rozvojových zemích, a v nich je největší poptávka právě pro levnějších přístrojích.