Nový robot z MIT se dokáže pohybovat v davu. Může sloužit jako turistický průvodce

Nový robot z MIT se dokáže pohybovat v davu

Nový robot z MIT se dokáže pohybovat v davu Zdroj: MIT

Pokud by jednoho dne roboti měli dělat třeba průvodce turistů či poslíčky, mj. by se museli naučit bezvadně pohybovat i po pěších zónách, chodnících atd. A právě za tímto účelem byl naprogramován nový robot z dílny MIT.

Dotyčný droid ovládá veškerá „společenská pravidla“ pěšího pohybu a dokáže tak své chování přizpůsobit tomu, v jaké zemi se právě nachází.

Na jeho vrcholku se nalézá sada kamer a laserových senzorů, které mu umožňují rozpoznávat lidi, neplést se jim pod nohy a nezpomalovat je. Operační systém vyhodnocuje okolní prostředí a nastavuje cestu každou desetinu sekundy, aniž by bylo nutné zastavovat a provádět přeprogramování.

Právě dosažení správné rovnováhy mezi rychlostí a bezpečností je podle odborníků nejnáročnější – stávající roboti obvykle buď tráví příliš dlouho dobu tím, že se snaží vypočítat nejlepší trasu džunglí neustále se pohybujících nohou, nebo nedokážou dostatečně rychle reagovat v situacích, kdy nějaký chodec náhle změní směr.

Video placeholde
Socially Aware Motion Planning with Deep Reinforcement Learning • Živě.cz

Jak ale ukázaly zkoušky provedené v jedné budově kampusu MIT, tento droid je na tom v daných ohledech mnohem lépe – a to právě díky tomu, že činí nová rozhodnutí ve velice krátkých časových intervalech. Dalším krokem bude vylepšit ho tak, aby si poradil i s městským prostředím.

„Chceme, aby přirozeně projížděl mezi lidmi a nerušil je. Chceme, aby se řídil stejnými pravidly jako všichni ostatní,“ uvedl jeden člen vývojářského týmu Michael Everett.