NS: Vlastnictví chalupy není důvodem k výpovědi z nájmu

Nájemník nesmí dostat výpověď z bytu, pokud si pořídí dům a využívá jej k pouze rekreaci. Uvedl to Nejvyšší soud (NS) v novém sjednoceném právním názoru.

Nájemník nesmí dostat výpověď z bytu, pokud si pořídí dům a využívá jej k pouze rekreaci. Uvedl to Nejvyšší soud (NS) v novém sjednoceném právním názoru.

V poslední době se podle Sdružení nájemníků ČR množí případy, kdy soukromí majitelé domů i obce dávají výpovědi z bytů některým nájemníkům, kteří vlastní chaty nebo chalupy. Z názoru Nejvyššího soudu ale vyplývá, že soudy by měly v případných následných sporech rozhodovat ve prospěch nájemníků. Sdružení nájemníků ČR rozhodnutí NS vítá, podle jeho předsedy Milana Taraby je ale nyní problém s již podanými žalobami, proti nimž nájemníci včas nepodali odvolání na neplatnost výpovědi. „Pokud je ta lhůta promlčená, tak to může být další důvod k tomu, že to (výpověď) pak stejně platí,“ sdělil Taraba. Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Milan Krček v reakci uvedl, že se nyní obává, aby české soudy pod vlivem stanoviska Nejvyššího soudu nově nezamítaly výpovědi pronajímatelů ani v případech, kdy jsou oprávněné a kdy je prokázáno, že nájemník skutečně zneužil svého postavení.

#####Nájemníci mají právo na rekreační objekt

Svůj názor shrnuli soudci Nejvyššího soudu v právní větě schválené na zářijovém zasedání občanskoprávního a obchodního kolegia. „Na nájemnících nelze spravedlivě požadovat, aby užívali k bydlení pouze jeden byt, jestliže si svůj rodinný dům (který mají vedle nájemního bytu) pořídili pro rekreační účely a pro tyto účely ho (i po případné rekonstrukci) dlouhodobě užívají,“ stanovil soud v právní větě.

„Zjednodušeně řečeno: Pokud si nájemník bydlící v nájemním domě pořídí, zdědí nebo jiným způsobem získá dům, který může trvale užívat a třeba v něm i dlouhodobě bydlí, není to důvod, aby dostal výpověď z nájmu v bytě,“ uvedl mluvčí NS Petr Knötig. Důležité je podle Knötiga to, zda majitelé považují chatu či chalupu za rekreační objekt. Potom je lhostejné, jak je dům velký, vybavený a jakou část roku v něm tráví. Podle prohlášení Sdružení nájemníků ČR se v Česku množí případy, kdy majitelé bytových domů dávají výpovědi nájemníkům, kteří vlastní rekreační objekt. Postupují tak nejen soukromí majitelé domů, ale i některé obecní samosprávy. Nájemníci se pak mohou v tříměsíční lhůtě obrátit na soud. Justice ale dosud rozhodovala rozkolísaným způsobem.