O starostovi rozhodnou kompromisy

Po skončení voleb mají jednotlivé strany zasebou spíše zdvořilostní vyjednávání z uplynulé noci. Dnes už se naplno dohadují o budoucí koalici.

Díky tomu, že vítězná ČSSD, druhá ODS a třetí Tábor 2020 získaly po šesti mandátech v zastupitelstvu, není jisté, kdo nakonec obsadí post starosty. „Je to v Táboře pro sociální demokraty historická událost. Nechci být starostou, pokud vznikne pro nás nepřípustná koalice. Ale v opačném případě se jím rád stanu,“ řekl lídr Sociální demokracie Emil Nývlt.

Podle něj není v Táboře jediná strana, se kterou by se nechtěl sejít. „Rozhodující bude jejich názor na stěžejní problémy ve městě, jako například bagrování Jordánu a doprava. Sladit musíme i rozdíly v programech,“ vysvětluje Nývlt, co považuje pro vznik koalice za důležité.

Zatím ale nechtěl prozradit, jestli se nějaké spojení s určitou stranou rýsuje. „Může to trvat čtrnáct i déle dní, než se domluvíme,“ dodává.

O místo starosty ale stále stojí i Jiří Fišer z Tábora 2020. Stejně tak on má totiž za sebou sílu šesti mandátů v zastupitelstvu. Včera to ale před sečtením hlasů z posledního okrsku v centru města, ještě tak nevypadalo.

„V té chvíli jsem se necítil úplně nejlíp, ale potom jsme mohli trochu i jásat,“ svěřuje se Fišer, ale ani on nechtěl prozradit, jak vyjednávání konkrétně pokračují.

Dosavadní starostce Haně Randové se ohledně reakcí na momentální situaci nebylo možné dovolat.

Jinak! je další stranou, která bude mít při tvorbě koalice své slovo. Získala dva mandáty.

„Je to pro nás v současné konkurenci Úspěch. Koalice je pro nás nepřípustná s KSČ a současným složením ODS,“ říká Michaela Petrová, která vyhrála kandidátku. Do zastupitelstva s ní půjde Jakub Smrčka, který poskočil na druhé z pátého místa.