O2 chce kvůli konkurenci vykoupit minoritní podíly v ČD-Telematice

Není internet jako internet - Biologický systém proti jedům

Není internet jako internet - Biologický systém proti jedům

Společnost O2 Czech Republic podala nabídku na odkoupení necelých 12 procent ve společnosti ČD-Telematika od AŽD Praha, Odborového sdružení železničářů a společnosti OHL ŽS. Chce se tak bránit ovládnutí firmy konkurencí.

„Smyslem nabídky je zabránit společnosti Dial Telecom, která v minulých dnech ovládla 29 procent ČD-Telematiky, získat ve firmě blokační minoritu, která mu umožní tlačit na majoritního akcionáře společnost České dráhy,“ vysvětlil mluvčí O2 Martin Žabka.

Majoritu 59 procent v ČD-Telematice vlastní státní České dráhy. Podle médií je snaha O2 o vykoupení akcií od minoritních akcionářů první krok k získání státního podílu. Podle zástupců O2 ale jde o nepodložené spekulace.

„Postup O2 je standardní reakcí v tržní ekonomice na snahu našeho konkurenta Dial Telecom pokusit se ovládnout společnost ČD-Telematika. Ohrazujeme se proto proti vyjádřením, které našemu postupu podsunují jakési tajemné a nemravné motivy,“ dodal Žabka.

Podnik funguje 20 let
ČD-Telematika vznikla v roce 1994 kvůli vybudování telekomunikační sítě podél železničních tratí. Poskytuje služby jak Českým drahám, tak i dalším státním firmám, jako je Česká pošta nebo SŽDC, ale zajišťuje i připojení několika stům lokálních poskytovatelů internetu.

Podle Lidových novin se chtějí o podíly minoritních akcionářů utkat samy České dráhy s podporou ministra dopravy Dana Ťoka. Ten považuje ČD-Telematiku se sítí 3500 km optických kabelů podél železničních kolejí za strategickou společnost, ve které by podle něj měl stát kontrolovat 100 procent.

Dial Telecom, který loni koupil více než 29 procent firmy od fondů Nyland a Titulus, se údajně prodeji svého podílu nebrání, například i výměnou za strategické partnerství s ČD-Telematikou.

Páteřní datová síť ČD-Telematika se táhne zejména podél vlakových kolejí.Páteřní datová síť ČD-Telematika se táhne zejména podél vlakových kolejí. | CD-Telematika