Obama zveřejnil recepty na piva z prezidentského pivovaru

Prezident Barack Obama pozval na pivo do Bílého domu šéfa bostonské policie Seržanta Jamese Crowleyho, harwardského professora Henry Louise Gatese Jr. a Víceprezidenta Joe Biddena.

Prezident Barack Obama pozval na pivo do Bílého domu šéfa bostonské policie Seržanta Jamese Crowleyho, harwardského professora Henry Louise Gatese Jr. a Víceprezidenta Joe Biddena. Zdroj: Profimedia.cz

Recepty na dvě piva, vyráběná v komplexu sídla amerického prezidenta, Bílý dům o víkendu představil veřejnosti. V zájmu odhalení tohoto tajemství byla zorganizována i petice na internetu.

Pivo nazvané White House Honey Ale, o němž se předpokládá, že je prvním pivem vařeným na půdě Bílého domu, obsahuje podle AP mimo jiné sladový výtažek, med, kvasnice, kukuřičný cukr a také síran vápenatý, který hlavně zesiluje hořkou chuť nápoje a upravuje tvrdost vody při výrobě piva. Jde o svrchně kvašené pivo s medovou příchutí, které prý dokonce obsahuje med včel, jež sbírají pyl v zahradách Bílého domu. Druhým pivem je tmavý druh, takzvaný porter.

Oba moky pocházejí z malého pivovaru v komplexu sídla amerických prezidentů, o jehož existenci se ví poměrně krátkou dobu. Prezident Obama i další představitelé odmítali recepty zveřejnit navzdory internetové petici, pod niž se podepsaly tisíce lidí, ale i přes četné žádosti novinářů. Nakonec se recepty k veřejnosti dostaly v sobotu během Obamovy předvolební kampaně ve státě Iowa.

Barack Obama je znám tím, že má rád pěnivý mok, což ho podle agentury AP přibližuje voličům. Jeho soupeř pro listopadové volby, republikán , jako mormon alkoholické nápoje nepije. Většinu světové produkce tvoří pivo spodně kvašené, kam patří i ležák českého neboli plzeňského typu. Tato piva jsou lépe prokvašená, zatímco svrchně kvašená piva jsou obvykle sladší a mají nižší obsah alkoholu.