Obchod s motorkami zapálil žhář

Požár na Liberecku se škodou až dvacet milionů korun byl založen úmyslně.

Žhářský útok byl příčinou požáru prodejny a servisu motocyklů a čtyřkolek v Hodkovicích nad Mohelkou - Jílovém na Liberecku, při němž vznikla škoda možná až dvacet milionů korun. Zjistili to kriminalisté a hasičští specialisté na vyšetřování požárů. Ještě před zapálením obchodu firmy DS Trade v něm neznámí zloději ukradli téměř dvacet motocyklů a čtyřkolek, motodoplňky a nářadí, řekla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

„Požár vypukl v noci na neděli 4. října a prosíme o pomoc svědky, kteří okolo prodejny viděli jakákoliv podezřelá vozidla nebo lidi. Uvítali bychom také informace o odcizených motocyklech a čtyřkolkách. Přijímáme je na bezplatné telefonní lince 158 nebo v jakékoliv policejní služebně,“ uvedla Suchánková.

Podle mluvčí se celková škoda stále ještě upřesňuje. V prodejně se nacházelo okolo 100 strojů. Pokud kriminalisté pachatele dopadnou, hrozí jim za obecné ohrožení osm až 15 let vězení. Po podobně velkých požárech však obvykle nezůstává mnoho stop, což policistům komplikuje práci.

Hasiči zachránili z hořící budovy 15 poškozených strojů. Když dorazili na místo neštěstí, šlehaly plameny ven ze střechy. O požáru se dozvěděli před půl třetí ráno a devět zasahujících jednotek si s ním poradilo zhruba za čtyři hodiny. Majitel firmy se zhroutil a musela ho ošetřit záchranná služba.

Loni v prosinci shořely čtyřkolky také při velkém požáru v České Lípě. Na Štědrý den vypukl v dřevěném skladu v areálu autobazaru. Škoda tehdy dosáhla přibližně 20 milionů korun. Ve zničené budově byly kromě tříkolek i osobní auta, sněžné skútry a velké množství těsnícího materiálu a barev.