Obraz Serenáda od Toyen jde do aukce. Dražba letošního objevu začne na deseti milionech

Podzimní aukce v Expo 58 ART

Podzimní aukce v Expo 58 ART Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Obrazy Toyen, které jsou v nabídce listopadové aukce umění Adolf Loos Apartment and Gallery.
Obrazy Toyen, které jsou v nabídce listopadové aukce umění Adolf Loos Apartment and Gallery.
Vladimír Lekeš je ředitelem aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery
Obrazy Toyen, které jsou v nabídce listopadové aukce umění Adolf Loos Apartment and Gallery.
Budova Expo 58
15
Fotogalerie

Obrazy Toyen, vlastním jménem Marie Čermínové, v poslední době překonávají aukční rekordy. Koncem listopadu se sběratelům naskytne příležitost vydražit na aukci umění v pražské Adolf Loos Apartment and Gallery další tři díla zmíněné autorky.

Galerie letos zahájila rozsáhlý projekt postupné přestavby pavilonu Expo 58 v pražských Letenských sadech. „Finálním cílem je znovuoživení kulturní památky. Usilujeme o to, aby se pavilon Expo 58 opět vrátil do povědomí veřejnosti a byl volně přístupný,“ uvedl během rekonstrukce ředitel firmy Vladimír Lekeš.

Nová výstavní síň  Expo 58 ART zahájila provoz na přelomu října a listopadu předaukční výstavou a v listopadové aukci nabídne díla z různých českých i zahraničních sbírek. Nejvýznamnějšími položkami aukce budou tři obrazy Toyen a olej Františka Kupky.  

„První dílo malířky Toyen Serenáda pochází z autorčina vzácného, sběratelsky velmi ceněného tvůrčího období. Toyen obraz vytvořila v letech 1924 až 1925, obrazy z tohoto jejího naivistického období jsou na trhu velmi vzácné. Jedná se o vůbec největší objev letošního roku,“ okomentoval sto let neviděné dílo znalec umění Karel Srp.

Vyvolávací cena byla stanovena na deset milionů korun. Druhým dílem Toyen v aukci je plátno Dýchání spánku. Namalovala je v roce 1958, v době, kdy se již aklimatizovala v Paříži. A právě toto období patří podle odborníků k jejím nejlepším. Dílo pochází ze sbírky světově významné surrealistické malířky, sochařky, návrhářky a básnířky Meret Oppenheim a vyvolávací cena je stanovena na osm milionů korun.

Třetím dílem Toyen v aukci je erotická kresba z roku 1932, která pochází ze sbírky sběratele surrealismu Jeana Paula Kahna z Paříže a byla původně vytvořena pro Erotickou Revue, kterou vedl malíř Jindřich Štyrský. Vyvolávací cena činí 1,25 milonu korun.