Rekordní Toyen. Obraz Cirkus od slavné malířky se prodal za desítky milionů

Obraz Cirkus od malířky Toyen

Obraz Cirkus od malířky Toyen Zdroj: ČTK

Ráj černochů od malířky Toyen
Obraz surrealistické malířky Toyen s názvem Potápeč z roku 1926
Obraz malířky Toyen
Obraz od Toyen s názvem Spící
Obraz české malířky Toyen s názvem Poselství lesa
13
Fotogalerie

Obraz Cirkus malířky Toyen se dnes v aukci v pražském Mánesu prodal na sále za 65,75 milionu korun. Uvedla to Kateřina Sokolová z pořádající aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery. I s aukční přirážkou, která činí 21 procent, nový majitel za dílo zaplatí 79,56 milionu korun.

Jde o nový autorský rekord avantgardní malířky v aukčním prodeji. Vyvolávací cena obrazu byla 23 miliony korun. Dílo z 20. let se na trh vrátilo 20 let od svého prvního aukčního prodeje, v červnu 2001 byl vydražen za tehdy rekordních téměř 2,5 milionu korun.

Toyen dlouhodobě patří mezi nejdražší české autory. V loňském roce stejná aukční síň prodala za 78 milionů korun její raný obraz Piková dáma.

První dáma meziválečné avantgardy

Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová, 1902-1980) je označována za první dámu české meziválečné avantgardy. Její dílo zahrnuje „naivistické“ obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni tolik typické, surrealistické kompozice. Často je v jejím díle také erotický akcent, poprask vyvolal například Polštář se scénou z nevěstince či Ráj černochů.

Kromě umění proslula Toyen i nekonformními názory. Odmítla civilní jméno, zrušila své rodinné vazby a popřela tradiční ženskou roli. Oblékala se do mužských šatů a sympatizovala též s anarchistickým hnutím.

Marie Čermínová se narodila 21. září 1902 v Praze, v šestnácti se rozešla s rodinou a studovala UMPRUM. Malovat začala kolem roku 1922. Týž rok se na chorvatském ostrově Korčula seznámila se surrealistou Jindřichem Štyrským a rok nato se z ní stala Toyen.

Se Štyrským zůstala až do jeho smrti v roce 1942. Za války ve své garsonce v pražské Krásově ulici ukrývala básníka Jindřicha Heislera, kterému hrozila deportace do koncentračního tábora. V roce 1947 s ním odjela do Paříže a vstoupila do surrealistické skupiny Andrého Bretona. Mezi lety 1947 a 1962 tam měla šest samostatných výstav. Postupně se však stále víc uzavírala před světem. Zemřela 9. listopadu 1980 v 78 letech. Pohřbena je na pařížském hřbitově Batignolles.

Surrealistické obrazy Toyen dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem. Její předchozí rekord stanovil v říjnu 2020 obraz Piková dáma, který byl prodán za 78,65 milionu korun s aukční přirážkou. Po dnešku, kdy byl její obraz Cirkus prodán v jejím aukčním rekordu za 79,56 milionu korun, je na druhém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v ČR za obrazem Divertimento II Františka Kupky, který se loni prodal za 90,24 milionu korun.

Obrazy Toyen se dobře prodávají i na zahraničních aukcích. V roce 2010 se na aukci společnosti Sotheby's v Paříži prodal její obraz Potápěč za 600 750 eur (tehdy asi 15 milionů korun) včetně aukční přirážky a v roce 2018 se její obraz nazvaný La nuit roule des cris v Londýně prodal za 393 tisíc liber (asi 11,27 milionu korun).