OBRAZEM: Hyperloop získává obrysy. Podívejte se, jak uprostřed pouště vzniká testovací trať

Testovací hyperloop

Testovací hyperloop Zdroj: hyperloop one

Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
17
Fotogalerie

Vize zakladatele Tesly a SpaceX Elona Muska získává prvotní podobu. V poušti nedaleko Las Vegas vzniká půlkilometrový testovací tubus o průměru 3,3 metry, zkoušky mají začít ještě v první polovině letošního roku. 

V budoucnu by tento typ dopravní infrastruktury měl být schopen přepravovat cestující ve speciální kapsli rychlostí až 1300 kilometrů za hodinu.

S konceptem hyperloopu přišel poprvé v roce 2013 americký vizionář Elon Musk. Jeho vizi ale realizuje společnost Hyperloop One, která Muskovi nepatří. Pomocí stlačeného vzduchu a magnetismu se mají do potrubí s minimalizovaným třením vystřelovat speciální kapsle na přepravu lidí.

V květnu provedla společnost první úspěšný test pohonu pro nový prostředek, šlo však o velmi zjednodušený model. Stlačený vzduch tehdy urychlil kovový modul na sto mil v hodině (160 kilometrů v hodině) za 1,1 vteřiny. 

Hyperloop momentálně vzbuzuje pozornost i v Česku. Brněnská radnice zahájila spolupráci se společností Hyperloop Transportation Technologies. Z Brna se tak má stát centrum vědecké komunity, která bude spolupracovat na futuristickém dopravním řešení.

Video placeholde
Test zjednodušeného principu hyperloopu • reuters