OBRAZEM: Pohádkové hory, které proslavil jeden z nejvýdělečnějších filmů historie Avatar

Inspirací pro jejich ztvárnění byl především čínský národní park Čang-ťia-ťie

Inspirací pro jejich ztvárnění byl především čínský národní park Čang-ťia-ťie Zdroj: Klára Štiplová

Čínský národní park Čang-ťia-ťie byl hlavní inspirací pro prostředí slavného filmu Avatar Jamese Camerona.
Cameron příběh Avataru napsal již v roce 1995, deset let ale čekal, až bude k dispozici technologie, která mu umožní film natočit.
Avatar se odehrává v roce 2154 na planetě Pandora. Vypráví o boji mezi lidmi a modrými humanoidními obyvateli planety.
Film získal tři Oscary a dva Zlaté glóby.
Cameron nyní chystá další pokračování, první z filmů by měl do kin přijít v roce 2021.  
22
Fotogalerie

Jeden z nejvýdělečnějších filmů historie Avatar od Jamese Camerona, jenž utržil 2,8 miliardy dolarů, nadchnul mimo jiné přenádhernými, do nebes stoupajícími horami a ve vzduchu vznášejícími se ostrovy. Inspirací pro jejich ztvárnění byl především čínský národní park Čang-ťia-ťie. Podívejte se, jak to tam vypadá.

Pro Čínu bylo natáčení filmu natolik významné, že na jihu státu v provincii Chu-nan byl před deseti lety jeden z vysokých skalních štítů přejmenován na Avatar Hallelujah Mountain. Provincie doufá, že tímto způsobem vydělá na obrovském úspěchu filmu.

Cameron příběh Avataru napsal již v roce 1995, deset let ale čekal, až bude k dispozici technologie, která mu umožní film natočit. Avatar se odehrává v roce 2154 na planetě Pandora. Vypráví o boji mezi lidmi a modrými humanoidními obyvateli planety.

Lidé se snaží planetu dobýt, protože na Zemi již vyčerpali zásoby energie a na Pandoře je její mocný zdroj, kterým je místní hornina. Atmosféra na Pandoře je pro lidi nedýchatelná, proto geneticky vytvořili dvojníky domorodců neboli avatary, které mohou ovládat.

Film získal tři Oscary a dva Zlaté glóby. Cameron nyní chystá další pokračování, první z filmů by měl do kin přijít v roce 2021.