Obří nosič vesmírných plavidel Stratolaunch absolvoval první let

Stratolaunch

Stratolaunch Zdroj: profimedia.cz

Stratolaunch
Stratolaunch
Stratolaunch
Stratolaunch
Stratolaunch
41
Fotogalerie

Svůj historicky první let absolvovalo největší letadlo, které kdy bylo vyrobeno. Jeho název je Stratolaunch. Letoun má dva trupy, šest motorů a rozpětí křídel 117 metrů. Po dokončení vývoje by měl na půl cesty do vesmírnu vynášet rakety s nákladem i astronauty.

Zkušební let proběhl na testovacím letišti Mojave Air and Space Port. Během 150 minut dlouhého letu dosáhl letoun výšky 17 tisíc stop, což je asi 5,2 kilometrů. Během letu dosáhl rychlosti 304 kilometrů za hodinu. 

Cílem celého projektu je vyvinout stroj, který by do stratosféry (do výšky 10,6 kilometrů) dokázal vynášet rakety těžké až 250 tun. V této hladině by pak nesená raketa zažehla své motory a pokračovala s nákladem do vesmíru.

Stroj je vybaven motory Pratt & Whitney, které byly původně určeny pro Boeingy 747 a jeho maximální vzletová hmotnost je 590 tun. 

Patrnerem celého projektu Stratolaunch je od roku 2016 Orbital ATK vlastněná korporací Northrop Grumman Corporation. Ta staví raketu Pegasus XL. 

Kdy však bude Stratolaunch bude znovu létat, zatím není podle mluvčího společnosti jasné. Před vynášením raket a satelitů bude letadlo potřebovat certifikaci Federální letecké správy.