Ochutnejte luxus všemi smysly

Nejznámější český gurmán Pavel Maurer zve do špičkových restaurací v kraji za přijatelné ceny.

Do nového roku s novými gurmánskými zážitky. O tom přemítal autor průvodce po kvalitních českých restauracích Pavel Maurer, když vymyslel Grand Restaurant Festival. Od poloviny ledna do poloviny února se tato akce koná i v Plzeňském kraji.

Návštěvníci dostanou už potřetí příležitost navštívit luxusní restaurace a ochutnat vynikající jídla, aniž by přitom hrozili své rodinné kase bankrotem. Podniky lákají na to nejlepší ze svého jídelníčku za speciálně snížené ceny v rozmezí dvě stě až šest set korun.

A nejde o restaurace ledajaké, ale výhradně o ty, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův Výběr Grand Restaurant 2012. To znamená, že kromě oceňované kuchyně poskytují i zážitek estetický, tedy že se tu hosté cítí dobře a jsou obklopení kvalitním designem a architekturou. V našem kraji se tímto oceněním pyšní oba plzeňské elCidy, restaurace v hotelu Angelo, plzeňský i soběsucký Angus Steak House a restaurace Golden Fish. Právě těchto šest podniků se od 15. ledna do 15. února těší na festivalové hosty.

Servírovat jim budou třeba hovězí líčka se smržovou omáčkou, pozvolna dvanáct hodin brasírovaná v silné omáčce, podávaná v srdíčku pyré z fialových brambor a celeru, perličku pečenou v medovině, podávanou s domácím hrubozrnným knedlíkem a cibulovo-kedlubnovým konfetem nebo docela obyčejné opečené škubánky na sádle sypané mákem s rumovými švestkami.

Posláním Grand Restaurant Festivalu je podpořit kvalitní českou gastronomii. Důraz se přitom klade na tradiční receptury, kde hlavní roli hrají lokální a sezonní suroviny. Restaurace mají za úkol připravit „jídlo od maminky“, specialitu šéfkuchaře a regionální specialitu.

Komu se už teď sbíhají sliny a rád by něco z festivalové nabídky ochutnal, měl by si co nejdřív zajistit místo ve vybrané restauraci. To znamená si koupit festivalovou ochutnávku, a to prostřednictvím webových stránek www.grandrestaurantfestival.cz.

Sedmička přináší také přehled všech restaurací, které pro festival vytvořily svá menu.

1. elCid Křižíkovy sady

Restaurace nabízí čerstvé krevety připravené v horkém olivovém oleji s plátky česneku, cayenským pepřem a petrželkou, býčí steak z vysokého roštěnce na lávovém grilu, se zelenými fazolkami na česneku a šunce serrano s omáčkou alioli a jemný čokoládový dezert s omáčkou z vanilky.

2. elCid Corso

Kopeckého sady Nabídka obsahuje jelení filet v louhu z kořenové zeleniny na celerovém pyré se šalotkovým kroužky, pošírovaný závitek z kohouta plněný kachními játry na dipu ze švestek s jablkovým chutney a jako sladkou tečku ořechové noky v ostružinové omáčce.

3. Sunlight Hotel Angelo

V Angelu mohou gurmáni ochutnat tuřín marinovaný v octu z lesního ovoce s vyšlehaným bio kozím sýrem a salátem, vyzrálý steak z hovězí veverky, čekankový salát a bramborovo-hráškové pyré nebo morkové řezy podávané se švestkovo-pivní merendou.

4. Angus Steak House

Soběsuky Šéfkuchař láká na dušená líčka na červeném víně servírovaná se šťouchanými bramborami a restovanou zeleninou na másle, grilovaná jatýrka z mladého býčka podávaná na pečeném jablíčku se smetanovým rizotem a šalotkovým ragú a na opečené škubánky sypané mákem s rumovými švestkami.

5. Angus Steak House Plzeň

Festivalová nabídka obsahuje domácí paštiku z hovězích jater se sušenými brusinkami, opečeným toustem a šalotkovou marmeládou, steak z vysokého roštěnce plemene Angus podávaný na zelených fazolkách se slaninou s ragú z hlívy ústřičné a bramborovým pyré s pečeným česnekem a tvarohový krém se smetanou, jahodovým želé a karamelem.

6. Golden Fish U Borského parku

Restaurace nabízí perličku pečenou v medovině, podávanou s domácím hrubozrnným knedlíkem a cibulovo-kedlubnovým konfetem, telecí svíčkovou v krustě z černého lanýže, bramborové pyré a houbové ragout s lístky mladého špenátu a domácí jablečné taštičky s badyánovou redukcí.