Odstartoval Bohemia JazzFest

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Na Staroměstském náměstí v Praze včera začal 9. ročník festivalu Bohemia JazzFest.

Na jedné z největších letních jazzových hudebních přehlídek v Evropě se jako hlavní hvězdy představilo trio Children of the Light, které tvoří pianista Danilo Pérez, basista John Patitucci a bubeník Brian Blade. Dále zahráli Martin Bruner Trio a Ploctones.

V historickém centru Prahy JazzFest pokračuje ve středu a ve čtvrtek a poté postupně v Domažlicích, Táboře, Plzni, Liberci, Zlíně, Brně a Písku. JazzFest založil v roce 2005 kytarista Rudy Linka s cílem propagovat špičkový světový jazz. Na historická náměstí po celé zemi v rekordních ročnících přilákal přes 86 tisíc jazzových fanoušků.

Od roku 2008 organizátoři udělují za umělecký přínos a popularizaci jazzové hudby některému z vynikajících světových jazzových umělců mezinárodní cenu Bohemia Jazz Award. Dosavadními laureáty jsou John Scofield, Joshua Redman, Roy Hargrove, McCoy Tyner, David Holland a Ralph Towner. Letošní laureát Lonnie Smith cenu převezme dnes večer na Staroměstském náměstí.

Fandové jazzu se mohou těšit také na některé české interprety. Kromě zmíněného Martin Bruner Tria to budou například Peter Beneš Quartet, Jaromír Honzák Quartet nebo Funk Corporation. Celý festival zakončí koncert 26. července v Prachaticích.