Odzvonilo klasické PC myši? Inženýři vyvinuli 3D Touch

3D Touch

3D Touch Zdroj: Anh Nguyen and Amy Banic

Složitost ovládání komplexnějších 3D programů a orientace v trojrozměrném prostoru dlouho nedaly spát výzkumníkům z Univerzity ve Wyomingu, kteří nedávno představili drobný „prstýnek“ 3D Touch, s nímž chtějí dobýt rozhraní našich počítačů a herních konzolí.

Klasická počítačová myš amerického vynálezce Douga Engelberta doprovází uživatelské rozhraní počítače pěkných padesát let a dost možná nastal čas, aby byla nahrazena. Minimálně to by se dalo říct v kontextu s blížícím se boomem 3D zařízení jako Oculus Rift či Google Cardboard a potřebou spolehlivě sledovat pozici uživatele v prostoru.

3D Touch je drobný „prstýnek“, v němž je zabudován 3D gyroskop, akcelerometr a magnetometr. Díky jejich synchronizaci tak počítačový program přesně „ví“, kde se ve virtuálním/reálném prostoru ruka uživatele nachází a jak a s čím hodláte manipulovat.

„Vzhledem k „prstýnkovému“ designu je pak možné nosit více těchto zařízení, což otevírá možnosti pro „3D multitouch,“ uvádí vývojáři v prezentaci své práce. Web Technologyreview.com v této souvislosti připomněl například loni spuštěný komerční projekt LeapMotion, který mapuje pohyb celé ruky, nicméně se nesetkal s příliš vřelým přijetím.

Zařízení je zatím sice drátové, nicméně vzhledem k postupující miniaturizaci baterií lze očekávat, že dojde k pokusu o překlopení na bezdrátový režim, což významně zvýší pohodlí uživatele. Vzhledem k tomu, že je zařízení stále ještě v rané fázi vývoje, si nicméně autoři netroufli odhadnout, kdy by k tomu mohlo dojít. Přiznali nicméně, že před sebou mají ještě hodně práce a vidí „nedokonalosti“, které by šlo odstranit – například zvýšit přesnost snímání nasazením lepšího optického senzoru.

LeapMotion, ovládání počítače gesty začíná dávat smysl