Oficiální turistické aplikace: zdarma nejen pro smartphony

Ještě než vyrazíte k vyhlédnutému hradu, stáhněte aplikaci Památky. Informace dodal přímo Národní památkový ústav ČR.

Jestliže čtete MobilManii pravidelně, pak vám určitě neuniknul článek o aplikaci, resp. virtuálním průvodci, Ignis Brunensis 2011. Tento počin má na svědomí malá brněnská softwarová společnost LifeWeb Interactive a my se dnes podíváme na další aplikaci z její dílny.

Máte rádi památky? Rádi navštěvujete hrady, zámky, tvrze a podobné „monumenty“? Pak by vám určitě nemělo uniknout nové duo tématicky zaměřených průvodců historií od výše zmíněné společnosti. Aplikace slibují, že provedou návštěvníky historií a představí jim nejzajímavější fakta daných lokalit.

V současné době je k dispozici dvojice průvodců. Jedná se o aplikaci jménem Památky středočeského kraje a její sestřičku Památky jihomoravského kraje. Názvy hovoří za vše.Pakliže se chystáte objevovat památky jiných krajů, tak se budete muset spokojit s konvenčními zdroji informací. Právě výše zmiňované kraje nechaly pro své výletníky tyto aplikace vzniknout a dalo by se říci, že ostatní vyčkávají, jaký že to budou mít aplikace úspěch. Do budoucna se tak můžeme, ale i nemusíme, dočkat zajímavých průvodců takřka ze všech koutů ČR.

Obě aplikace vznikly ve spolupráci s Národním památkovým ústavem ČR, což samo o sobě nastavuje laťku kvality dostupných informací vysoko. Aplikace jsou dostupné jak jinak než zdarma, nepotřebují ke svému běhu mobilní připojení k internetu a ani jimi svůj telefon příliš nezahltíte – velikost 0,5 MB je v dnešní době spíše příjemnou výjimkou. Za zmínku také stojí fakt, že oba průvodce je možno nainstalovat prostřednictvím technologie Bluetooth u vstupů do vybraných památek. Odpadá tak nutnost domácí instalace, byť sebevíce jednoduché. Samozřejmostí je podpora GPS, jež vám ve spojitosti s integrovaným mapovým podkladem usnadní cestování po českých památkách.

Co se dostupnosti týče, tak vězte, že aplikace nainstalujete bez problému na jakýkoliv klasický telefon s podporou Javy a také na smartphony vybavené operačními systémy Android a Symbian. Uživatelé ostatních platforem mají smůlu. Prvé jmenované telefony lze aplikacemi obohatit použitím výše zmiňovaných linků, v případě Androidu lze pak vše nalézt pohodlně na Marketu, konkrétně zde a zde. Konec prázdnin se nezadržitelně blíží, nicméně určitě se najde ještě nějaká volná chvilka, kterou lze strávit prohlídkou zajímavých tuzemských historických koutů.