Olympiádu bude sledovat 60 % Čechů. Těší se na hokej a věří hlavně Ledecké a Davidové

Zdroj: SAZKA a.s.

Už jen pár hodin zbývá do startu Zimních olympijských her v Pekingu. Společnost Sazka, generální partner Českého olympijského týmu, ve svém exkluzivním průzkumu zjišťovala, jak se na tuto významnou sportovní událost lidé těší, od koho si slibují medaili, ale také jaký mají Češi a jejich děti obecně vztah k zimním sportům.

Zimní olympiáda je svátkem, kterého se většina Čechů nemůže dočkat. Průzkum Sazky ukázal, že Olympijské hry bude aktivně sledovat hned 60 % dotázaných. „Stejně jako pro většinu fanoušků i pro Sazku je nadcházející Olympiáda sportovním vrcholem a těšíme se na momenty, které přinese. Sportovní myšlenka provází prakticky všechny dobročinné projekty, které podporujeme nebo sami vytváříme. Sazka olympijská cesta začíná u rozhýbávání malých dětí na základních školách a jejím vrcholem je finanční podpora profesionálů, kteří budou nyní bojovat v Pekingu o cenné kovy. Dlouhodobé partnerství Sazky s Českým olympijským týmem je vrcholem naší snahy podporovat český sport,“ říká Veronika Diamantová, tisková mluvčí Sazky. Průzkum také odhalil zajímavé srovnání popularity zimních a letních her. I když z Letní olympiády vozí Čeští sportovci mnohem více medailí, u českých fanoušků se výrazně větší oblibě těší naopak zimní varianta her, radši ji má 68 % dotázaných.

Hokej si nenechá ujít polovina Čechů

Z pohledu konkrétních sportů, na které bude upřena největší pozornost Čechů, jednoznačně vítězí hokej. Turnaj bude sledovat polovina respondentů. Na druhém místě se umístil s 20 % biatlon a trojici uzavírá alpské lyžování (10 %). Právě do zmíněných sportů vkládají Češi současně největší naděje na zisk olympijské medaile. Sportovní fanoušci mimo hokejového týmu věří zejména Ester Ledecké, Markétě Davidové, a také legendě rychlobruslení Martině Sáblíkové. „Pár dní před startem her máme největší objem sázek na celkové vítězství Ester Ledecké v paralelním slalomu snowboardistek. Celkově sázející u Sazkabetu tipují, že čeští sportovci získají v Pekingu do tří medailí,“ popisuje Veronika Diamantová.

Z aktivního sportování vede lyžování a bobování

Druhá část průzkumu se věnovala tomu, jak sportují samotní Češi. Zimní radovánky jsou v České republice úzce spojeny s návštěvou horských středisek, a tak je důležité uvést, že téměř polovina (46 %) Čechů v průzkumu uvedla, že na hory vůbec nejezdí. Pokud to sněhová nadílka dovolí, užívají si především sáňkování a bruslení. V případě cíleného cestování za zimními sporty jednoznačně vítězí tuzemská střediska, kam se letos chystá 44 % dotázaných. Z okolních států lze zmínit pouze Rakousko, které navštíví 3 % respondentů. Na horách je pak u Čechů nejpopulárnější sjezdové lyžování, které v závěsu následuje lyžování běžecké. Na výrazném ústupu je naopak snowboard, který v rámci provozování zimních sportů uvedly jen 3 % dotázaných.