Omega se vrací. Po 37 letech

Legendární maďarská kapela Omega se vrací do kraje. Po šestatřiceti letech. Tentokrát vystoupí v amfiteátru pod loketským hradem.

Slovo legendární bývá sice v posledních letech silně nadužíváno, v tomto případě je však naprosto na místě. Kapela, která vznikla v roce 1967, patřila ve východním bloku k nejvzývanějším, ale zároveň - jako jedna z mála - koncertovala díky svým hudebním kvalitám úspěšně i na Západě, ale také například v Japonsku. V Anglii vydala Omega deset alb. A hraje dodnes.
Když je řeč o legendách - maďarská pětice nebude v loketském amfiteátru v této pozici osamocena. Patří k nim i fenomenální kytarista Radim Hladík, který s kapelou Blue Effect vystoupí před Omegou. Hudební událost otevře Luboš Pospíšil s kapelou 5P. „Omega byla bezesporu špičkou východoevropského rocku, takže když byla možnost je sem dovézt, neváhal jsem. Připouštím, že je v tom i trochu nostalgie. Rozhodně ale neztratili nic ze své síly. Mám na DVD záznam jejich koncertu z roku 2000 a to je opravdu nářez,“ říká promotér Vladimír Suchan.

Zásah „esenbáků“

S návratem do kraje se to má tak - v roce 1972 hrála Omega v Karlových Varech na Rolavě. Tehdejší návštěvníci vzpomínají dodnes. Nejen na samotnou hudební část akce, ale rovněž i na to, jak se publikum nechalo strhnout a vše končilo zásahem „esenbáků“ (pro nepamětníky - policie se tehdy jmenovala Sbor národní bezpečnosti se zkratkou SNB).
„Tenkrát jsem právě skončil devítiletku a Omega byl můj první rockový koncert, na kterém jsem byl. Byl to neuvěřitelný hard rock. Díky tomu jsem pak začal shánět jejich staré desky. Když se později odklonili k trochu jiné hudbě, to už mě tak nebralo. Kapela na Rolavě dostala lidi do takového varu, že pak začali vytrhávat sedačky, pak tam nějak vtrhli esenbáci, ale to už jsem se klidil pryč, takže o tom vím spíš jen z vyprávění,“ vzpomíná Ivan Šiling. Vystoupení v Lokti si rozhodně nenechá ujít.
V tehdejších velmi omezených podmínkách, jak se dostat k rockové hudbě vydávané na Západě, se po albech Omegy sháněli téměř všichni rockoví příznivci. I ti, kdož nepatřili zrovna k fanouškům kapely, jejich hudbu znali.
První desky, které Omega vydala, byly silně pod vlivem Beatles a hudby 60. let. V roce 1969 měli mezinárodní hit Gyöngyhajú lány, u nás známý jako Dívka s perlami ve vlasech. Začátkem 70. let se přiklonili k hard rocku a po dalších několika letech směřovali do oblasti space rocku či, chcete-li, art rocku. Delší skladby s „vesmírnými“ klávesovými atmosférami, texty plné hvězd a kosmické tématiky znamenaly ještě větší popularitu. Osmé album kapely s názvem Csillagok Útján (v anglické verzi Skyrover) je nejprodávanějším maďarským albem všech dob.
Omega, která od roku 1972 hraje v neměnné sestavě, zahraje v Lokti 28. srpna.