Opavané se převlékají za elfy a bojují

Po lesích kolem Opavy pobíhají lidé převlečení za rytíře a skřítky. Svádějí spolu bitvy dřevěnými meči.

Milovníci světa fantazie si naživo zkoušejí bitvy z oblíbených filmů. Mladí lidé se sejdou na jednom místě a rozdělí si role postav známých z fantasy literatury či filmů. Ty se pak snaží věrně napodobit. Nechybí kostýmy ani zbraně. Bojuje se i v noci, v Opavě i v nedalekém Krnově. Této zábavě se říká LARP, což je zkratka z anglického live action role-playing game.
„Když jsem byl poprvé na bitvě jako pouhý pozorovatel, naprosto mě to okouzlilo,” vzpomíná fanda LARPu Filip Ronec. Hned si pobral kontakty na pořadatele. „A při dalším setkání už jsem byl hráč jako ostatní,” dodává Ronec. Jiří Reiter, zakladatel internetového portálu o LARPu, říká, že účastníci akcí si osvojí fair play jako v dobách bájných hrdinů. Kolem je jen příroda a parta dobrých lidí. Sami si vyrábějí rekvizity, domlouvají se přes internet a své akce předem hlásí policii, aby nevznikly nějaké problémy.
LARPu se věnují především studenti a lidé do třiceti let. Není však výjimkou potkat na setkání někoho staršího. V Česku toto hraní začalo po filmu Pán prstenů. Tehdy se dostalo i na Opavsko.
V Krnově se pořádá největší Bitva pěti armád, které se účastní téměř tisíc hráčů.Důraz v bitvách se klade na férovost, strategii a vztah mezi veliteli a jejich vojáky. „Málokdy se stane, že by se někdo zranil,“ doplňuje Reiter. Pamatuje si jen drobná zranění. „Jednou jsem zažil natržené víčko, ale hráče jsem za dva týdny potkal na jiné akci a vesele bojoval dál,“ líčí Reiter.
Bitva pěti armád se v Krnově připravuje od 10. do 12. září.