Opel Corsa OPC konečně oficiálně: 207 koní a samosvor za příplatek

Opel Corsa OPC

Opel Corsa OPC

Opel Corsa OPC
Opel Corsa OPC
2
Fotogalerie
Nový Opel Corsa OPC nic zásadně nového nepřináší, ale měl by nabídnout bezkonkurenční poměr ceny a nabízených výkonů.

Fanoušci ostrých hatchbacků a sportovních aut mají žně. Sotva opadla vlna nadšení po novém Fordu Focus RS, je tu další zástupce rodu. Tentokrát se na svět vyklubal Opel Corsa OPC a naznačuje, že zábavná auta ještě nevymřela a že bude letos na autosalonu v Ženevě slušná úroda.

O parametrech Opelu Corsa OPC se dost spekulovalo, takže si to pojďme všechno ujasnit. O pohon se skutečně stará přeplňovaný čtyřválec 1,6 l Ecotec Turbo. Na přední kola přes klasický šestistupňový manuál posílá výkon 152 kW (207 k) a točivý moment 245 Nm v rozmezí 1900 až 5800 ot./min.

Točivý moment může být krátkodobě zvýšen až na 280 Nm pomocí funkce overboost. Opel si dal podle svých slov záležet na vyhlazení křivky točivého momentu a také na zlepšení reakce motoru v nízkých otáčkách. Výfuk Remus (pro který se v tuningových kruzích vžilo označení Rámus) má pak dodat osobitou zvukovou kulisu.

Když se pneumatiky Michelin Pilot Sport o rozměru 215/45 R17 zakousnou do asfaltu, zrychlení z 0 na 100 km/h se odehraje za 6,8 sekundy. Maximální rychlost nepřekročí 230 km/h, ale i to je na malý hatchback docela dost.

Corsa OPC je proti standardnímu modelu o 10 mm blíže k asfaltu a Opel prý zásadně přepracoval podvozek. Na vývoji se podílela společnost Koni, která vyvinula tlumiče FSD (Frequency Selective Damping). Jejich výhoda je především v tom, že nevyžadují žádný elektronický modul a dodatečnou kabeláž, takže jsou i poměrně levné.

A to právě bylo cílem Opelu — nabídnout cenově přijatelné sportovní auto. Sice ještě neznáme ceny, ale automobilka slibuje nejlepší poměr mezi výkony a cenou ve třídě.

Pokud přeci jen chcete rozhazovat, Opel vám prodá balíček OPC Performance. Ten obsahuje samosvorný diferenciál Drexler, 18“ litá kola s lepivými Michelinkami, upravený podvozek a přední brzdové kotouče o průměru 330 mm (standardní model má kotouče o průměru 308 mm).

Opel se také ohání tím, že vývoj Corsy OPC probíhal na Nürburgringu, ale že si auto také mnohem lépe poradí s běžnou silnicí a každodenním provozem. Nicméně pokud se vydáte na okruh, je příjemné vědět, že třeba ESP jde úplně vypnout.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz