Opel Enigma: bude takto vypadat nová Calibra?

Studie Opel Enigma

Studie Opel Enigma Zdroj: Autorevue.cz

Opel Enigma: dvudveřové kupé Opel očima designéra Davida Cardosa
Opel Enigma: dvudveřové kupé Opel očima designéra Davida Cardosa
Studie Opel Enigma
Opel GTC Concept z ženevského autosalonu v roce 2007
Opel GTC Concept z ženevského autosalonu v roce 2007
6
Fotogalerie
Zřejmě nikoli, neboť jde o výsledek samostatné aktivity výtvarníka jménem David Cardoso. Pod karoserií se nachází podvozek Chevroletu Camaro se zadním pohonem.

O tom, že evropská odnož koncernu General Motors v podobě značek Opel a Vauxhall připravuje nové velké kupé, jsme vás informovali již koncem roku 2010, kdy tehdejší šéf evropského GM Nick Reilly oficiálně potvrdil návrat populárního modelu Calibra. Po stránce designu má vycházet ze studie Opel GTC z autosalonu v Ženevě v roce 2007 (z níž se mimochodem vyloupla i sériová Insignia!), po stránce techniky pak ze sériového modelu Insignia.

Ale Opel slibuje návrat Calibry (resp. Manty) již dlouho, spekuluje se o něm prakticky již od roku 2002, kdy se teprve připravoval nástupce první Tigry s otevřenou karoserií s pevnou skládací střechou. Nyní se však zdá, že se vyznavači automobilů značky Opel nového kupé 2+2 jen tak nedočkají. Situace je tíživá a Opel spíše než o premiéře úzkoprofilového modelu přemýšlí o tom, jak nezavírat své továrny…

Snad právě proto přispěchal stylista David Cardoso s vlastním návrhem toho, jak by nové dvoudveřové kupé od Opelu mohlo podle jeho názoru vypadat. Pojmenoval jej Opel Enigma a namísto oficiálních předpokladů má stát na platformě koncernového, amerického Chevroletu Camaro s pohonem kol zadní nápravy, namísto evropské Insignie.

„Tato studie může být považována za čtyřmístnou kupéverzi stávajícího modelu Opel Insignia, ale já o ní raději hovořím jako o Calibře,“ tvrdí autor konceptu David Cardoso a dodává: „V zadních partiích karoserie jsem vycházel právě z Insignie, zatímco boky a příď vozu zahrnují prvky sériových modelu Opel Astra GTC nebo studie Opel Flextreme GT/E.“