Opel plánuje 23 nových modelů, GM mu dá čtyři miliardy eur

Opely Zafira při expedici z továrny v Bochumi

Opely Zafira při expedici z továrny v Bochumi Zdroj: profimedia.cz

Největší americká automobilka General Motors chce do konce roku 2016 do své ztrátové německé divize Opel investovat čtyři miliardy eur (přes 100 miliard korun). Řekl to její šéf Dan Akerson. Dodal, že peníze pomohou Opelu zvýšit podíl na trhu a financovat vývoj 23 nových modelů do roku 2016.

„Jako globální automobilová společnost potřebuje GM silnou pozici v Evropě, a to z hlediska designu a vývoje i z hlediska produkce a prodeje,“ řekl Akerson novinářům v ústředí automobilky Opel v německém Rüsselsheimu. „Opel je klíčem k našemu úspěchu a má plnou podporu mateřské společnosti,“ dodal. Snažil se tak rozptýlit spekulace o prodeji Opelu, které se opakovaně objevují v médiích. Automobilka GM nicméně hodlá na konci příštího roku uzavřít závod divize Opel v německém městě Bochum. Jeho zaměstnanci minulý měsíc odmítli restrukturalizační plán, kterým firma podmiňovala zachování části pracovních míst v továrně.

GM letos počítá s mírným snížením ztrát v Evropě. Loni se provozní ztráta evropských aktivit GM zvýšila na 1,8 miliardy dolarů (36 miliard korun) ze 700 milionů dolarů v roce 2011. Firma byla loni v Evropě ztrátová již třináctý rok za sebou. Se ziskem na evropském trhu počítá až v polovině tohoto desetiletí.

Správní rada GM se dnes sešla v Rüsselsheimu, aby posoudila pokrok v plánu na obrat v hospodaření divize Opel a potíže, se kterými se potýká evropský automobilový průmysl. Ve čtvrtek se Akerson setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Opel se v minulosti dostal do existenčních problémů a GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách.