Operátoři dál pracují na VoLTE. T-Mobile nyní podporuje iPhony

iPhone 6

iPhone 6 Zdroj: Omar Jordan Fawahl, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Čeští operátoři usilovně pracují na zpřístupnění služeb VoLTE, tedy technologii umožňující standardní IP hovory v síti LTE. Radost uživatelům iPhonů nyní udělal T-Mobile, který spustil podporu pro ‚šestkové‘ modely, dokonce tak učinil jako první (a dosud jediný) operátor v Česku a teprve jako čtvrtý v Evropě. Konkurenční O2 podle svého vyjádření na VoLTE pro iPhony ještě pracuje, ale počítá s ním už v příštím roce.

Vodafone na dotaz redakce reagoval s tím, že technologii testuje v některých evropských zemích, kde nadnárodně působí a že „připravuje implementaci i v Česku, kterou nabídne v okamžiku, kdy na českém trhu bude dostupných více zařízení pro tuto technologii.“

T-Mobile tvrdí, že v jeho síti je v současnosti přihlášených na čtyřicet tisíc uživatelů s kompatibilními iPhony. „Aktuálně máme aktivních už deset tisíc VoLTE uživatelů i s jinými typy telefonů,“ uvedla pro E15.cz mluvčí operátora Martina Kemrová. V síti O2 prý na iOS běží až desetina aktivních SIM ve smarphonech jeho zákazníků.

„V průběhu náročného uvádění do provozu jsme provedli desetitisíce testovacích hovorů různých scénářů, obdobné testování si pak nezávisle prováděl také samotný Apple,“ dodala Kemrová, podle níž tak byl završen několikaměsíční proces certifikace či nastavování desítek parametrů na obou stranách.

V čem je VoLTE jiná:
Mezi hlavní výhody technologie patří velmi krátká doba spojení hovoru, výrazné zlepšení jeho kvality a nižší spotřeba energie při volání, tedy následně delší výdrž baterie. V průběhu hovoru navíc nedochází k omezení navázaných datových spojení, takže lze například volat za jízdy v autě při současném používání online navigace.

T-Mobile testuje VoLTE. Volat přes 4G budeme v roce 2015

O2 otestovalo VoLTE. Volat ve 4G budeme na konci roku