Opravy stropu kolonády skončí ještě v říjnu

Skupina španělských turistů korzuje kolem Mlýnské kolonády. Jedni mačkají spouště fotoaparátů, druzí s pohárky ochutnávají pramen Knížete Václava. Rádi by zkusili i Mlýnský pramen. Nemohou.

Modrá plachta na jihovýchodním konci největší karlovarské kolonády jim vystaví stopku. Mlýnský pramen je dočasně nepřístupný. Kvůli opravě stropů kolonády.
„Bohužel výmalby v otevřených prostorách kolonád nemůžeme provádět mimo sezonu. Mráz by mohl malby poškodit a jako zadavatel bychom na ně nedostali odpovídající záruky,“ vysvětluje mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.
Nejvyhledávanější kolonádu město postupně opravuje už několik let. Po dřívější opravě střechy se letos dostalo na stropy. První část v severozápadní polovině kolonády – směrem k Thermalu – dělníci zvládli vymalovat ještě před zahájením lázeňské sezony. Druhá část opravy stropu neo- renesanční stavby ale začala po prázdninách. V září tak turisté i lázeňští pacienti mohli zapomenout na úsek kolonády mezi prameny Václav a Libuše, nyní práce postoupily do části mezi Mlýnským pramenem a Rusalkou.
„Správa kolonád se ze všech sil snaží minimalizovat dopad oprav na lázeňské kúry,“ upozorňuje mluvčí magistrátu. „Snaží se uzavírky pramenů co nejvíce omezit. Strop kolonády dokončíme koncem října.“ Od roku 2001 město v jednotlivých etapách obnovy téměř sto třicet let staré Mlýnské kolonády rozpustilo devětapadesát milionů korun včetně dotací od státu. Rozvody tepla, restaurování hlavní terasy, balustrád a kamenných soch a sanace skalního masivu za kolonádou už stály přibližně šestatřicet milionů korun. Náklady na opravu stropu činí osm set tisíc korun.