Ortoped: Za rok udělám 300 operací

Ortoped Ladislav Čepera je dvorním lékařem jihlavských fotbalistů. Léčí i hokejisty a sám vrcholově sportoval.

Jihlavský rodák, třiatřicátník a uznávaný ortoped Ladislav Čepera pracuje v jihlavské nemocnici již osm let. Podle svých slov udělá za rok i 300 operací, většinou endoprotézy kyčelních kloubů, kolen i ramen. „V nemocnici jsem spokojený. Mám volné ruce v tom, že se dostanu k hodně operacím, což jsou obrovské zkušenosti,“ říká Ladislav Čepera, který vystudoval jihlavské gymnázium a poté lékařskou fakultu.

Pacienti Ladislava Čeperu chválí i na internetu.
„Osobně mě operoval, velmi příjemný doktor, skutečně srandista a velký optimista. Na svůj věk skutečně velmi dobrý doktor,“ pěje chválu jeden z nich. Mezi příspěvky je ale i jeden, který označuje lékaře za arogantního a namyšleného. „Vím, kdo to napsal a proč. Byl to pacient v pracovní neschopnosti, který nepřišel na kontrolu, kdy měl, ale nezlobím se na něj,“ pokyvuje hlavou Ladislav Čepera, který je vášnivým sportovcem a jako lékař sportovcům i pomáhá.

Za FC Vysočina aktivně hrál od pěti let. Dotáhl to až do seniorského týmu, ale pak si musel vybrat a medicína zvítězila. Dnes vybíhá na zelený trávník také, ale „pouze“ s lékařským kufříkem v ruce, když někdo z hráčů potřebuje ošetření po nešetrném zákroku. „Nejhorší úrazy jsem viděl v dorostenecké lize. Byly to i zlomené nohy. Vzpomínám si na fotbalistu Kaplana, do kterého při zápase vrazil kolenem brankář a měl prasklou slezinu a krvácení do břicha,“ popisuje Čepera. Podle něj se nedá říct, jestli je nebezpečnější fotbal nebo hokej.
„Záleží na tom, kdo to hraje a jak to hraje,“ podotýká Čepera, který operoval například jihlavského hokejistu Bakuse či trenéra Josefa Augustu.

V den, kdy Sedmička dělala s lékařem rozhovor, měl za sebou operaci bratra operní pěvkyně, kterou před časem také operoval.
Když má Ladislav Čepera čas, zajde si rád s přítelkyní na dobré jídlo nebo do kina. Jeho velkou zálibou je cestování.