Oscaroví favorité vycházejí i knižně

Předlohu ke snímku Brooklyn napsal vynikající irský spisovatel Colm Tóibín. Knihu vydala Mladá fronta a v únoru připravuje nové vydání s filmovou obálkou.

Předlohu ke snímku Brooklyn napsal vynikající irský spisovatel Colm Tóibín. Knihu vydala Mladá fronta a v únoru připravuje nové vydání s filmovou obálkou. Zdroj: Profimedia.cz

Letošní kandidáti na prestižní filmové ceny jsou často adaptacemi knižních titulů. Řada z nich vyšla také v češtině.

Hned pět z celkem osmi snímků nominovaných na Oscara v nejprestižnější kategorii pro film roku vychází z knižních předloh. Platí to i pro dvojici hlavních favoritů, kterými jsou opulentní novinka mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Inárritua Revenant Zmrtvýchvstání a skvělá ekonomická komedie Sázka na nejistotu.

Zatímco ekonomický bestseller Michaela Lewise Big Shot: V útrobách stroje zkázy vydalo nakladatelství Dokořán již v roce 2013, Revenant Michaela Punkeho vyšel v nakladatelství Leda až v roce 2015.

Stejné nakladatelství pak českým čtenářům přineslo na přelomu roku také knihu Patricie Highsmithové Carol. Snímek Todda Haynese natočený podle této předlohy byl ještě před oscarovými nominacemi pasován na jednoho z hlavních favoritů, nakonec si vybojoval slušných šest nominací, ale v boji o film roku chybí.

Tradičně silný čich na potenciální filmové hity mají nakladatelství patřící do skupiny Euromedia Group. Knižní klub tak loni již zkraje roku vydal bestseller Andyho Weira Marťan. Adaptace této zábavné sci-fi se ujal Ridley Scott. Výsledek nakonec bojuje celkem o sedm Oscarů a má šanci stát se i filmem roku.

Taktéž Knižní klub vydal již v roce 2011 brilantní román Emmy Donoghueové Pokoj, jehož adaptace se stala asi největším překvapením nominačního dne – celkem může získat až čtyři Oscary, navíc se dostal do hlavní kategorie a uspět může i režisér snímku Lenny Abrahamson. Obě knihy vyšly na konci roku znovu opatřené filmovými obálkami.

Asi největší autorské jméno je spojeno se snímkem Brooklyn. Předlohu napsal vynikající irský spisovatel Colm Tóibín, který byl již čtyřikrát nominován na prestižní Man Booker Prize. O tuto cenu usiloval i román Brooklyn, který vydala Mladá fronta již v roce 2010 a na únor, kdy se do kin dostane i film, připravuje novou edici s filmovou obálkou.

Dostupné tak jsou také všechny knihy, jejichž adaptace se setkaly v oscarové kategorii nejlepší adaptovaný scénář. Zde najdeme Sázku na nejistotu, Brooklyn, Carol, Marťana a Pokoj. Která adaptace nakonec zvítězí, bude známo 28. února, kdy se budou v Los Angeles vyhlašovat držitelé letošních Oscarů.