Osm kusů a dost. Parfumér Jakub Hiermann dostává emoce do lahvičky

Jakub Hiermann

Jakub Hiermann Zdroj: Daniel Štecha

Po odchodu ze značky Pigmentarium se Jakub Hiermann věnuje vytváření unikátních parfémů pro úzkou skupinu zákazníků pod hlavičkou J. F. Hiermann. První vůně s názvem Amulet ve flakonu od sochaře a designéra Ronyho Plesla existuje v pouhých osmi exemplářích.

JAK SE DOSTAL KE SVÉ PROFESI

Když jsem byl malý kluk… často jsem navštěvoval svou prababičku Kristinu, která byla opravdovou dámou a její osobnost byla esencí první republiky. Miloval jsem trávit čas u jejího toaletního stolku, který byl pro mě magickým místem plným krásných flakonů s parfémy. Dodnes, když si čichnu k parfému Shalimar, vrátím se v čase. Její láska k parfémům a módě mě v životě hodně inspirovala.

V Londýně jsem objevil… obchody Les Senteurs a Liberty a zamiloval se skrze ně do světa niche vůní. Byl jsem fascinován tím, jak každý parfém dokáže vyprávět příběh a vytvořit jedinečnou atmosféru. A tak jsem se rozhodl studovat umění tvorby vůní a vzdělávat se v této oblasti. 

Tvorbou parfémů jsem se začal zabývat… už před tím, než jsem založil Pigmentarium. Dlouho to byl můj koníček, který jsem si užíval sám pro sebe a pro své blízké. Když se okolo mě začali objevovat lidé, kteří projevovali zájem a dávali mi pozitivní zpětnou vazbu, začal jsem se nad tím vážněji zamýšlet.

Velkým potěšením pro mě bylo… když se Pigmentarium dostalo do portfolia pařížské niche parfumerie Nose, která je v parfumerském světě velmi uznávaná a být tam je snem každého parfuméra. 

Parfumérství je… umění, kde vytváření vůně je jako kouzlo v lahvičce. To nezávisí pouze na směsi vonných látek, ale na tom, jak tyto látky spolu interagují, jak se navzájem doplňují a vytvářejí emocionální zážitek pro nositele. Kvalitní parfém vyžaduje vynikající smysl pro čich a širokou znalost vonných ingrediencí a jejich vlastností.

CO PRÁCE PARFUMÉRA OBNÁŠÍ

Parfumér musí umět… rozpoznat různé tóny vůní, jako jsou květinové, ovocné, dřevité a mnoho dalších. Další důležité vlastnosti jsou trpělivost a kreativita, protože tvůrčí proces při vytváření parfému může být časově náročný a vyžaduje opakované testování a upravování složení vonných látek. Parfumér musí mít také vynikající technické schopnosti, aby mohl správně míchat vonné látky a vytvářet harmonické a vyvážené kompozice. Výsledkem je vůně, která vyjadřuje osobnost a jedinečnost nositele. Vytvoření parfému je jako umělecké dílo – každý parfém je jedinečný a má svůj vlastní příběh a charakter.

Proces výroby parfému zahrnuje… několik důležitých kroků a vyžaduje znalosti chemických procesů a složení vůní. Každý parfém se skládá z kombinace esenciálních olejů rostlin, aromatických sloučenin a syntetických molekul. Tyto složky se musejí pečlivě vybírat a míchat v určitém poměru, aby byla dosažena požadovaná vůně. Proces výroby začíná výběrem složek, které jsou nezbytné pro vytvoření dané vůně. Výroba esenciálních olejů a aromatických sloučenin může být velmi složitá a zahrnuje extrakci z rostlin, což může být časově náročné a nákladné. Po výběru složek se provádí měření a míchání, aby se dosáhlo požadovaného poměru. Jednotlivé složky se musejí pečlivě odměřit a promíchat, čímž dostaneme požadovanou vůni. Poté směs zraje pro optimální efekt.  Po zrání se směs filtruje a přidá se do ní čistý alkohol, aby se dosáhlo optimálního rozšíření vůně do okolí. Nakonec se parfém balí a připravuje na prodej. Vzhledem k tomu, že každý parfém má své specifické složení a poměry, je tvorba parfému složitý proces, který vyžaduje odborné znalosti a zkušenosti. 

První parfém, který jsem dostal… byl Cool Water od Davidoff. Tenkrát jsem byl ještě teenager a tato svěží vůně pro mě znamenala nový rozměr a pocit dospělosti. Od té doby jsem vyzkoušel mnoho parfémů a postupně jsem objevil svou nejoblíbenější vůni Kouros od Pierra Bourdona, který ji vytvořil pro Yves Saint Laurent v sedmdesátých letech. Tato opulentní doba je pro mě jako pro parfuméra hodně inspirativní, na ingrediencích se nešetřilo a neexistovaly restrikce ve výrobě.

KDE VZNIKL NÁPAD NA AMULET  

Když jsem se rozhodl vytvořit parfém Amulet… chtěl jsem spojit tradiční praxi nošení talismanů se světem vůní. Začal jsem hledat nejlepší ingredience, které se k tomuto účelu po staletí používaly a které by mohly tuto myšlenku podpořit. Zvolil jsem ty nejvzácnější suroviny, jako je oud, palo santo, kadidlo nebo šalvěj. Poté jsem začal experimentovat s různými kombinacemi a postupně vznikala komplexní fougère vůně. Bylo důležité, aby vůně vyvolávala pocity ochrany a bezpečí, což jsem chtěl dosáhnout prostřednictvím kultivovaného a sofistikovaného charakteru vůně. Parfém Amulet je výsledkem mnoha hodin práce a soustředění na každý detail. Je to dílo, které reprezentuje mé odhodlání poskytnout zákazníkům jedinečný vonný zážitek. Doufám, že tato vůně bude sloužit jako talisman pro každého, kdo ji nosí, a přinese jim pocit ochrany, štěstí a prosperity.

Křišťálový flakon Amuletu je navržen… sklářským výtvarníkem Ronym Pleslem. Geometrický design flakonu je inspirovaný modernistickými hnutími počátku dvacátého století a doplněn uzávěrem z uranového skla, který dodává flakonu překvapivě fosforeskující lesk. Parfém je uchováván v boxu z palmového dřeva, ten je zase dílem slovenského designéra Michala Hagary. Box slouží nejen pro uložení parfému, ale je i samostatným uměleckým dílem, které může být použito k uložení rodinných šperků. Parfém Amulet je tak komplexní umělecké dílo s vysokou sběratelskou hodnotou, které zaujme nejen milovníky vůní, ale i umění a designu.

JAK MAJÍ LIDÉ VNÍMAT PARFÉMY 

Z letních parfémů bych doporučil… Paradiso z mé tvorby pro Pigmentarium. Je inspirován létem na francouzské Riviéře. Obsahuje grapefruit, rebarboru, vetiver a pepř, což vytváří svěží, veselou a šťavnatou vůni. Léto je obdobím plným slunce, radosti a energie, a tak i v oblasti vůní bychom měli hledat ty lehké a osvěžující. Je to taková odrazová deska pro naše vlastní pozitivní emoce a náladu.

Vnímat parfémy bych lidem doporučil… jako umělecké dílo, které s sebou nese výraznou a osobitou identitu. Podobně jako při poslechu hudby nebo sledování uměleckého díla je důležité si všímat jednotlivých prvků, jako jsou vůně, intenzita, složení, a vnímat je jako celek. Také bych doporučil lidem experimentovat s různými vůněmi a objevovat nové kombinace, a nezůstávat pouze u jedné oblíbené vůně. Parfémy mohou být velmi emotivní a mohou vyvolávat různé pocity a vzpomínky, takže bych rovněž doporučil lidem být vnímavějšími, když se snaží porozumět svým preferencím a reakcím na jednotlivé vůně.

Mám slabost pro… umění, kulturu, gastronomii, cestování a dobrou společnost. Tyto zážitky mi pomáhají vytvářet nové a originální vůně, které vyvolávají emoce a pocity u svého nositele. A taky miluju své dva jezevčíky. Jejich pozitivní energie a jejich osobitost mi dodávají spoustu dobré nálady. Moje práce není jen způsobem obživy, ale mým koníčkem, a tak je pro mě vše vzájemně propojené a naplňující.