Osmadvacet tisíc piv testovalo novou „alpskou“ lanovku na Klínovec

Nejmodernější sedačkovou lanovkou v Česku se bude v letošní sezoně pyšnit Skiareál Klínovec.

Lyžaři se letos od Zámečku na vrchol Klínovce dostanou za čtyři a půl minuty, navíc pod oranžovým plexisklem ukrytí před poryvy větru. A cestou dolů si užijí dvojnásobně dlouhou sjezdovku Pařezovka. Vede i tunelem nad silnicí.

Klínovec si letos pod stromeček nadělil druhou ze svých sedačkových lanovek a na dárku nešetřil. „Nabízí opravdu nádherný výhled do údolí, jízda na ní je zážitek,“ říká Martin Píša ze Skiareálu Klínovec.

Pivní zkouška

Na lanovce se už svezl. Stejně jako sudy plzeňského piva při zátěžových testech. „Dopadly v pořádku, drážní úřad nám už vystavuje průkazy způsobilosti,“ dodává Píša.

Průkazy budou dva: na způsobilost technologie lanové dráhy a na její sedačky. Čtyřsedačka bude pod nimi sloužit lyžařům jeden rok ve zkušebním provozu, jak je u nových lanovek obvyklé.

Na první lyžaře je už bezezbytku nachystaná, společně s prodlouženou a přemostěnou sjezdovkou a novým zasněžováním.

Na lyžích po mostě

Sjezdovka Pařezovka byla dlouhá zhruba sedm set metrů, teď se přemostěním silnice prodloužila na dvojnásobek. Nad cestou vznikl tunel a v areálu nová vodní nádrž s objemem asi 12 tisíc kubíků pro posílení zasněžování.

Novinky rozhodně nebyly zadarmo. Náklady na první etapu projektu nazvaného Nový Klínovec přesáhly 150 milionů korun. „Je to velká investice, ale modernizovat je nutné. Stavíme na tom náš marketing. A doufáme, že se nám to vyplatí,“ říká Píša.

Projekt Nový Klínovec rozložilo vedení skiareálu do čtyř částí a má skončit v letech 2018 až 2020. Majitele přijde nejméně na dalších 100 až 200 milionů korun.

Už teď po skončení první z etap si od velkého lákadla pro lyžaře na Klínovci hodně slibují. „Je to velké vylepšení, areál se díky němu posune o kus dopředu. Čekáme, že se to promítne do zvětšeného zájmu lyžařů,“ těší se Píša. Kromě úvěrů pokryje Skiareál Klínovec část nákladů dotacemi.

Už letos se lyžaři svezou po nejoblíbenějších klínoveckých sjezdovkách Pařezovka a U Zabitýho nově s dvojnásobnou délkou. Lanovky pojedou i v létě. Ve fázi příprav a projektování je totiž projekt Singltrek Klínovec Š trvale udržitelná stezka, která má budovat vztah cyklistů s přírodou. „Projekt si klade za cíl rozvíjet rodinnou cykloturistiku v lokalitě,“ stojí v projektu.

Na svazích Klínovce vznikne zpočátku zhruba deset kilometrů dlouhá jednosměrná trať přírodního charakteru, která bude respektovat místní krajinu, terén, flóru a okolí. Singltrek naváže na už probíhající projekt Cyklistika bez námahy a dojde k novému značení stezek i jejich pravidelné údržbě.

V roce 2012 se chtějí také na Klínovci spojit se skiareálem v sousedním Oberwiesenthalu.

Propojení areálů

Oba areály budou vybavené společným odbavovacím systémem i jízdenkami. K fyzickému spojení areálů dojde na hranicích s německou stranou v Loučné pod Klínovcem. V této etapě nahradí kotvový vlek u sjezdovky Přemostěná moderní čtyřsedačka s pevným uchycením sedaček a sjezdovka Přemostěná se natáhne do úctyhodné délky 2700 metrů. „Její prodloužení bude polohou a mírným sklonem určeno všem začínajícím lyžařům a dětem,“ stojí v plánech.

Také od obce Loučná povede nová sedačková lanovka, končit bude u nástupu na lanovku Přemostěná. Zde vyroste také nové parkoviště. „Mezi oběma areály by měl přes potok pendlovat skibus nebo turistický vláček s nástupními stanicemi na Klínovci a Fichtelbergu,“ říká Píša. Tím ale plány nekončí.

Velkolepé plány

„Do roku 2015 chceme začít s výstavbou nové čtyřsedačkové lanovky a sjezdovky na jižním svahu Klínovce,“ plánuje Píša. Na projektu spolupracují s Jáchymovem, který zajistí výstavbu příjezdové cesty a parkoviště pro šest set aut. Moderní čtyřsedačka bude dlouhá 2300 metrů a spojí na vrcholu Klínovce jižní se severní stranu. Nová zasněžovaná sjezdovka bude dlouhá téměř tři kilometry. „Práce na třetí etapě zahajujeme a chceme jí dokončit v roce 2014,“ upřesňuje Píša.

Fyzické propojení s německou stranou zajistí v letech 2016 a 2020 vybudování sjezdovek a lanovek na svazích Klínovce a Fichtelbergu přes Fuchsloch. Na severozápadní straně Klínovce by měla vzniknout dvoukilometrová sjezdovka se čtyřsedačkovou lanovou dráhou, která bude mít nástupiště spojené s lanovkou z německé strany.

CineStar Express

* Nová lanovka na Klínovci je na českých horách výjimečnou novinkou.
* Jedná se o čtyřsedačkovou lanovou dráhu od rakouského výrobce Doppelmayr s odpojitelných systémem pro snadnější nastupování a vystupování z lanovky a originálními oranžovými ochrannými „bublinami“ chránícími před nepřízní počasí.
* Lanovka vyveze lyžaře na vrchol Klínovce za pouhé čtyři a půl minuty a je schopná přepravit 2400 osob za hodinu.
* Zátěžové zkoušky nového CineStar Expressu byly poslední zkouškou před spuštěním do plného provozu.
* Na zkoušku bylo zapotřebí sedmnáct a půl tuny váhy, kterou pro Skiareál Klínovec obstaral Plzeňský Prazdroj v podobě 280 sudů s pivem Gambrinus.
* Celkově CineStar Express vezla při první jízdě 28 tisíc piv.
* Pro srovnání, tato piva by vystačila skupině pěti kamarádů s průměrnou českou spotřebou piva na téměř 20 let.
* Zátěžové zkoušky nové lanovky byly posledním krokem k zahájení letošní sezony, která je plná dalších novinek.
* Mezi ně patří i vytvoření Skiregionu Fichtelberg-Klínovec, a to od dvoudenních permanentek.
* Dále prodloužení sjezdovky Pařezovka na dvojnásobnou délku, to je jeden a půl kilometru, rozšíření zasněžovacího systému na šedesát děl a výstavba nové retenční nádrže.

SJEZDOVKY NA KLÍNOVCI

Skiareál Klínovec

* Tři sedačkové lanovky, sedm lyžařských vleků a k dispozici je snowpark s U-rampou.
* Lanovka je v provozu od 9.00 do 16.00.
* Jízdné (dospělí/studenti a senioři/děti): celodenní 570/510/420 korun, večer je cena za tři hodiny 290/260/210 korun.
* Rodinná karta na vícedenní jízdenky funguje tak, že při zakoupení dvou dospělých lístků obdrží děti do 15 let po prokázání dokladem totožnosti stejné lístky zdarma.
* Více informací na telefonu 474 396 236, 731 150 456.
www.klinovec.cz

Vleky TJ Klínovec

* Sjezdovka Slalomák je dlouhá 1100 metrů, sjezdovka Turistická byla letos prodloužená na 1 450 metrů, dětský areál má sjezdovku dlouhou 350 metrů.
* Lanovka je v provozu od 9.00 do 16.00, večer od 17.30 do 20.00 (ve středu, pátek a sobotu).
* Jízdné v hlavní sezoně 350/250 korun, večer 250/140 korun.
* Ve vedlejší sezoně do 18. prosince stojí permanentka 330/170 korun, večer 190/130 korun.
* Více informací na telefonu 723 599 401.
www.asklinovec.cz

JAK POROSTE KLÍNOVEC

1. etapa (2011)

* Nová odpojitelná lanovka s ochranným štítem z miniareálu na vrchol Klínovce. Kapacita 2400 osob za hodinu.
* Prodloužení a přemostění sjezdovky Pařezovka na 1400 metrů.
* Prodloužení zasněžení a výstavba nové retenční nádrže na 12 tisíc kubíků vody.
* Posílení sněhových děl o pětadvacet kusů.
* Nový odbavovací systém a společná jízdenka se střediskem Oberwiesenthal.
* Navýšení počtu bezpečnostních prvků.

2. etapa (2012)

* Výměna dvoukotvy Přemostěná za čtyřsedačku.
* Nová čtyřsedačka s nástupním kobercem Loučná-Přemostěná.
* Parkoviště v obci Loučná. * Propojení s areálem v Oberwiesenthalu pomocí lyžařského vláčku.
* Sjezdovka Přemostěná- Loučná se zasněžováním dlouhá 1200 metrů.

3. etapa (2015)

* Nová odpojitelná lanovka s kryty z Jáchymova na vrchol Klínovce. Kapacita 2400 osob za hodinu.
* Nová kompletně zasněžovaná sjezdovka na jižním svahu s přibližnou délkou 2800 metrů a s převýšením 500 metrů.
* Příjezdová cesta od Jáchymova a parkoviště pro 600 aut.

4. etapa (2015)

* Nová sjezdovka směrem k německým hranicím bude dlouhá přibližně dva kilometry.
* Nová čtyřsedačková lanová dráha na vrchol Klínovce.
* Nová čtyřsedačková lanová dráha na vrchol Fichtelbergu.