OSN chce ukončit patentové války a dát průchod inovacím

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Organizace spojených národů (a její Mezinárodní telekomunikační unie ITU) vyzývá ke společnému jednání výrobce mobilů (takzvané Standards organizations) a vládní úředníky. Skupiny se sejdou 10. října v Ženevě a měly by zabránit rozmáhání patentových sporů tím, že zkvalitní politické rámce.

ITU doslova říká, že je potřeba řešit duševní vlastnictví, protože za současné situace dochází k brzdění inovací. Firmy totiž někdy vznášejí žaloby na rivaly, aby zabránily prodeji konkurenčních produktů. Často jsou obvinění nuceni i kvůli důležitým standardizovaným technologiím ve svých zařízeních, či téměř neviditelným malichernostem stáhnout z prodeje své zboží pro porušení patentů (např. kauza Galaxy Nexus).

Mezinárodní telekomunikační unie a Organizace spojených národůMezinárodní telekomunikační unie a Organizace spojených národů | MobilMania.czMezinárodní telekomunikační unie a Organizace spojených národů

Těžko říct, jestli říjnové jednání patentovou válku ukončí. Když se ani Apple a Samsung nedokážou dohodnout mezi čtyřma očima, nezbývá než doufat, že iniciativou OSN se ledy pohnou a případné další spory se budou řešit spíše „zdravým rozumem“, než paragrafy.