Osobnosti roku - Karel Holoubek

Začínal sám s vypůjčeným náklaďákem. Dnes stojí Karel Holoubek v čele seskupení devíti firem, zaměstnává stovky lidí, obrat počítá v miliardách.

Jeden z největších českých prodejců uhlí si založil firmu v roce 1990. Pro název použil své jméno - „abych byl čitelný“. Dnes už by to prý neudělal, ale měnit zavedené jméno společnosti už prostě nejde.
Postupně přidával Holoubek další aktivity, například velkoobchod s pracovními pomůckami, výrobu a prodej licenčních produktů papírenského a dárkového sortimentu, společnost maloobchodních sítí dárkových produktů či společnost Aerotaxi.
Jeho jméno je spojené také se sportem - patří mu hokejový klub HC Energie, golfové hřiště, dostihové závodiště, podporuje kánoe i tým tahačů Buggyra. Přispívá i na charitu a kulturní akce.
Pozoroval na sobě Holoubek podnikatelské sklony už předtím, než rozvezl první fůru uhlí? „Už na vojně jsem si dovedl poradit a vlastně i předtím, když jsem studoval střední školu, jsem si dokázal sem tam vydělat nějaké peníze. Nějaké předpoklady člověk asi mít musí.“
V roce 2007 převzal Karel Holoubek ocenění za podnikatelskou činnost v regionu, cenu Osobnost roku Karlovarského kraje.

Bude stačit podání ruky

„Já mám rád, že když se něco řekne, tak to platí. A když se k tomu podá ruka, tak by vždycky mělo platit, co se takhle dohodne,“ odpovídá na otázku, zda má nějaké podnikatelské krédo. Setkává se samozřejmě nezřídka s tím, že řada lidí to vidí jinak.
Řídit obchodní společnost není klasické zaměstnání. Není možné striktně oddělovat, kdy člověk pracuje a kdy má volný čas. Navíc podle Holoubka je obchodní společnost jedno z nejtěžších podnikání, které existuje. „Společností jsem v podstatě zatížený pořád, i když jsem doma nebo na cestách, tak se firmou zabývám. Mám ale také řadu zálib, kterým se věnuji a na které si udělám čas. Člověk to musí umět všechno skloubit.“ Že by s podnikáním teď přestal, to si Holoubek nedovede představit. „Jedna věc je, že chci něco dokázat a baví mě to. Potřebuju mít před sebou něco, co chci udělat. Ale druhá věc je, že také zaměstnávám spoustu lidí. A když se zítra rozhodnu, že už mě to přestalo bavit a půjdu domů, tak několik set lidí začne mít problém,“ vysvětluje.
„Řídit ostatní - běž a udělej, to každému jde. Ale řídit sám sebe, to je vůbec nejtěžší na světě,“ zamýšlí se.
Rád si jde zahrát tenis, baví ho chodit do lesa, velkou zálibou jsou letadla. Ať skutečná nebo modely, které rád staví.
Největší radost má ale Holoubek ze svých dětí. „To je největší radost, kterou člověk může zažít, když jsou všichni zdraví a fungují.“ Má čtyři dcery a syna.
Jsou samozřejmě i věci, které mu vadí. „Dřív jsem věřil, že když někdo veřejně něco říká a propaguje, je to skutečnost. Že by si přece nikdo nedovolil říkat do televize a psát do novin něco, co by byly vědomé lži. Ale časem jsem zjistil, že je všechno jinak. Je to hra s davem, obrovská manipulace s lidmi, a to mě hrozně rozčiluje. Ale když se člověk podívá do historie, ono to tak asi bylo vždycky,“ říká.
A také není příliš spokojený s tím, když někdo v současné době zatracuje karlovarské hokejisty. „Sezona není úplně podle našich představ, jsme pod obrovským tlakem sponzorů a lidí, kteří čekají, že zase vyhrajeme extraligu. Ale tak se to na světě neděje. Jsou tady přece i jiné týmy, mužstvo, které tu máme, odvedlo za poslední tři sezony špičkový výkon. A za to zaslouží poděkování než nějaké řeči, jak jsou špatní,“ vysvětluje.
„Já taky rád vyhrávám a chci vyhrát, ale je třeba brát ohled na to, že je to sport a někdy se prostě nedaří. Ale pevně věřím, že se to ještě v dobré obrátí,“ doufá Holoubek na samém začátku února.

Karel Holoubek:

* 1965 v Plzni

* majitel skupiny firem Karel Holoubek - Trade Group

* začal podnikat v roce 1990

* obchodování s uhlím je hlavním oborem společnosti

* mimo jiné vlastní hokejový klub HC Energie, dostihové závodiště, Aerotaxi

* podporuje mimo jiné tým tahačů Buggyra, další sportovní i kulturní akce, přispívá na charitu

* cena Osobnost roku Karlovarského kraje 2007