Ostrava: vysvědčení na 4

Horší čtyřka, to je vysvědčení Ostravy, když ji odborníci srovnali s jinými městy. Primátorovi to nevadí.

Ve kterém z padesáti nejlidnatějších měst v Česku se žije nejlépe? Ve srovnání odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze skončila Ostrava, třetí největší město v zemi, osmatřicátá. Vyhrál Hradec Králové.
„Nemá to žádnou váhu, nám to ani neublíží, ani neprospěje. Takových výzkumů je víc, výsledek se odvíjí od toho, jaká čísla se porovnávají,“ říká primátor Petr Kajnar.
Ekonom Milan Damborský, který na výzkumu pracoval, vysvětluje, že se u všech padesáti měst hodnotilo totéž: nezaměstnanost, kriminalita, cena nájmu za byt 3+1, zeleň, ovzduší, počet firem, dostupnost dálnice a důležitých vlaků a věk, kterého se tu lidé mohou dožít. „S dopravním napojením je na tom Ostrava výborně, naopak zle je na tom s kriminalitou a emisemi, tam byla suverénně nejhorší,“ říká Damborský.
Ostravan Jiří Chvátal se výsledku nediví. „Je to vizitka politiků, jak se starají. Přívoz, kde žiju, je celý zdevastovaný, jde to s ním jen dolů,“ říká rázně. A Starobělan Pavel Hořínek dodává: „Stejně tu budu žít. Kam bych utíkal?“