„Ostrovy“ zahajují letní festivaly

Stovku kapel z dvaceti zemí představí festival United Islands of Prague. Začíná dnes večer a potrvá do neděle.

Většinu koncertů muzikanti odehrají na Střeleckém ostrově, kde v sobotu v půl osmé večer začne koncert hlavní hvězdy festivalu, mezinárodního projektu N.O.H.A. Další z hvězd, skupina Orka z Faerských ostrovů, hraje zítra od sedmi hodin večer na Kampě.

„United Islands nejsou festivalem, který se opírá o jednu nebo dvě hvězdy a zbytek vystupujících je víceméně do počtu,“ říká šéfdramaturg festivalu David Gaydečka. Potvrzuje i přehled kapel, na jejichž koncerty na pražských ostrovech je vstup zdarma. Zájemci tak mohou vidět a slyšet Yellow Umbrella, Fast Food Orchestra či The Prostitutes.

Muzika za hranicemi hlavního města

United Island of Prague nejsou jediným letním festivalem v Praze se známými kapelami. Na Branické louce při Midnight Festu, který se koná 25. června, vystoupí finská rocková legenda Apocalyptica. Den poté bude ostrov Štvanice patřit příznivcům etno a alternativní hudby. Uskuteční se tam tradiční Festival Respect.

Za dobrou muzikou mohou Pražané vyrazit i do středních Čech. Tento víkend se koná festival Podblaník v Louňovicích pod Blaníkem. Kromě jiných tam hraje kapela Visací zámek a Karpatské chrbáty ze Slovenska. Poprvé se letos koná Sad Ska Fest, a to 4. července v Sadské. Ve dnech 10. a 11. července bude hrad Točník jedním z míst, kde se „zastaví“ festival České hrady. Vystoupí na něm například skupiny Chinaski, Wohnout, Divokej Bill a Vypsaná fixa.