Ozvěny filmového festivalu v Praze

Kdo nemohl zajet na filmový festival do Karlových Varů, může na vybrané filmy do kina Aero a Světozor.

Více než čtyřicet filmů, které se promítaly na karlovarském filmovém festivalu, mohou zhlédnout i diváci v Praze. Šary Vary, desáté oficiální Ozvěny Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se uskuteční v kinech Světozor a Aero ode dneška do 22. července.

Mezi snímky, které kina uvedou, bude i pětice filmů ze soutěžní sekce. Například slovenský snímek režiséra Vladimíra Bolka Pokoj v duši o náročném návratu z vězení do běžného života či maďarské drama Nejsem tvůj přítel. To vypráví o komplikovaných vztazích v moderní Budapešti.

„Filmy vybíráme podle našich preferencí a distribučních práv, ale i podle toho, zda nespěchají na další z filmových festivalů,“ řekl produkční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

Ozvěny drží festivalový rytmus a denně nabízejí až osm projekcí. „Kvůli práci jsem do Varů nemohl, tak si některé filmy užiju v kině Aero,“ řekl Milan Nový z Vinohrad.

Některé festivalové filmy jen tak do českých kin nepřijdou, proto jsou Šary Vary pro milovníky filmů jednou z mála možností, jak je zhlédnout. I proto bývá podle Andrleho návštěvnost vysoká. „V obou kinech je to za celou dobu trvání ozvěn kolem čtyř tisíc lidí,“ řekl Andrle.

O čtvrt roku dříve, než přijde do českých kin, tak budou mít diváci možnost zhlédnout americkou parodii na bojové snímky ze sedmdesátých let Černej Dynamit režiséra Scotta Sanderse s Michaelem Jai Whitem v hlavní roli.

Vstupenky si mohou zájemci rezervovat na webových stránkách kin Světozor a Aero. Stojí od 100 do 110 korun.