Pákistán postaví nejvyšší budovu světa, pomůže prý v boji s terorismem

Přístav v Karáčí. Developer Bahria Town doufá, že stavba nejvyšší budovy světa nastartuje pákistánskou ekonomiku

Přístav v Karáčí. Developer Bahria Town doufá, že stavba nejvyšší budovy světa nastartuje pákistánskou ekonomiku Zdroj: profimedia.cz

Stavba nejvyšší věže světa má zelenou. Pákistánský developer Bahria Town oznámil, že pro stavbu budovy a okolní čtvrti v největším městě země Karáčí získal potřebných 20 miliard dolarů.

Podle pákistánského serveru The News první tranši peněz na zahájení stavby poskytne americký realitní magnát Thomas Kramer. Celý projekt na ostrovech Bundal a Buddo nedaleko pobřeží bude zahrnovat bydlení až pro milion obyvatel. Kramer má s podobně rozsáhlými projekty zkušenost, v 80. letech revitalizoval oblast South Beach v Miami.

Celý projekt chce držet několik dalších primátů včetně největšího nákupního centra na světě. S pevninou jej spojí šestiproudá dálnice, první obyvatelé by se měli nastěhovat už v roce 2016.

Developer tvrdí, že stavba vytvoří 2,5 milionu nových pracovních míst. „Jsme si vědomi toho, že stavebnictví hrálo klíčovou roli v transformaci USA, Malajsie, Japonska, Turecka a Německa v rozvinuté ekonomiky,“ uvedl šéf Bahria Town Malik Riaz. „Máme vizi, že Pákistán se také stane rozvinutou zemí,“ dodal.

Podle Kramera projekt nastartuje pákistánskou ekonomiku a vy tlačí ze země terorismus. „Takovou šanci na návrat na mapu vůdčích národů světa dostane Pákistán jen jednou za život člověka,“ řekl.

Bahria Town zatím nezveřejnila podrobnosti o chystané věži. Pokud se ale má stát nejvyšší stavbou světa, musí překonat více než 800 metrů vysoký dubajský mrakodrap Burj Chalífa a zřejmě i věž v Džiddě. Ta má být dokončena v roce 2018, počítá se s výškou jednoho kilometrů.