Panasonic končí s výrobou chytrých mobilů

Panasonic

Panasonic Zdroj: profimedia.cz

Japonská společnost Panasonic se stáhne z trhu s chytrými telefony v Japonsku a nadále se zaměří na rozvíjející se trhy, kde bude prodávat pod svojí značkou pouze přístroje vyrobené jinými výrobci. Stejný model využívá firma již v současnosti v Indii. Řekl to v pro agenturu Reuters prezident společnosti Kazuhiro Cuga.

Japonský výrobce elektroniky v minulých dvou letech prodělal 15 miliard dolarů (293,6 miliardy korun). Firma se v rámci oživení rozhodla vsadit na změnu, stahuje se z neziskové spotřební elektroniky na úkor jiných aktivit, jako výroba domácích spotřebičů, komponent a elektronického vybavení pro další firmy. V rámci této přeměny se firma rovněž zbavuje některých ztrátových divizí.

Mobilní divize firmy má do konce března 2014, vykázat ztrátu 1,1 miliardy jenů (216,6 milionu korun). Cuga však uvedl, že ztráta bude zřejmě vyšší, což je pro firmu nepřijatelné. Loni divize vykázala ztrátu 8,1 miliardy jenů.

Panasonic vidí naději v mobilech pro firmy

Velkou ranou pro Panasonic bylo rozhodnutí největšího japonského mobilního operátora NTT DoCoMo, který byl vždy věrným distributorem přístrojů vyrobených v Japonsku, že bude v letní kampani podporovat pouze chytrý telefon Xperia firmy Sony a Galaxy od Samsungu. Další japonský výrobce NEC oznámil ukončení výroby chytrých telefonů již v červenci poté, co podle zdrojů zkrachovala jednání o prodeji těchto aktivit čínské firmě Lenovo.

Cuga dodal, že firma se sice stahuje ze spotřebitelského trhu s chytrými telefony, vyvíjí však chytrý telefon pro firemní využití. Ten má být podobný oblíbené sérii notebooků Toughbook.