Pardubická NEJ

Už to zase začíná. Počasí se sice tváří, že co nevidět přijede Martin na bílém koni, ale kalendář mluví jasně - léto se nezadržitelně blíží a čas dovolených s ním. A že tomu tak skutečně je, potvrzují i cestovní kanceláře, které rozjely svoji mediální masáž.

Myslím, že nejsem sám, na koho v minulém týdnu začaly provokativně vykukovat z novin i billboardů opálené krasavice v plavkách, které lákaly tu do Egypta, tu do Thajska, na Bali nebo Mauricius. Všechny ideální míry, každá nabízela nějaký ten mega super balíček výhodných slev. Trochu stereotyp. Z té reklamní šedi najednou vystoupili kolegové, kteří přinesli nabídku úplně jinou, originální. Nabídku, která zaujala. Proč jezdit do světa, když světové unikáty jsou přímo za humny?

Namísto shánění letenek stačí nafouknout kolo a vyrazit. Je libo prázdninové dobrodružství a la Magda Vášáryová v Postřižinách? Čeká na nás v nedalekých Chvaleticích. Právě tam stojí nejvyšší český komín. Podlažice zase lákají na tajemství Ďáblovy bible, největší ručně psané knihy. Nejmenší památka, slatiňanský Kočičí hrádek, určitě potěší děti stejně jako egyptská sfinga.

Ale Pardubice mají i jiná nej. Ne nadarmo si říkají město sportu. Zlatá přilba - nejstarší plochodrážní závod na světě - je akce, kterou se právem můžou chlubit. Obávaný Taxisův příkop zase dělá z Velké pardubické nejtěžší dostih Evropy. Kvůli němu se do města každý rok sjíždějí tisíce lidí.

Proto doufám, že přes všechno, co se děje kolem dostihového spolku, který má milionové dluhy, neskončí tahle legendární steeplechase největším krachem. Pardubice by si pak totiž mohly připsat další nej. Tentokrát NEJvětší blamáž. Ta by ale na východ Čech asi moc turistů nepřivábila!