Parkování? Tři tisíce za měsíc

V centru Klatov se parkuje jen za peníze. Bezplatná parkoviště přibudou mimo střed města.

Sto šedesát korun za den, osm set za týden a tři tisíce dvě stě za měsíc. Tolik by musel zaplatit osm hodin denně pracující člověk za parkování přímo v centru Klatov. Jen o pár korun levnější to je v přilehlých ulicích. Radní navíc zvažují nechat postavit jen kousek od náměstí parkovací dům. Ale ani tam se nepočítá s tím, že v něm řidiči nechají auto stát zadarmo. Sedmička vyzkoušela, jaké jsou možnosti parkování v centru a nejbližším okolí. A také kolik stání na náměstí stojí. A výsledek? Jediným místem, kde se dá po celý den zaparkovat bez poplatku, je plocha za nákupním centrem pod věží. Vjezd na parkoviště je možný jen z Tyršovy ulice.

Největší koncentrace zaparkovaných aut je na klatovském náměstí. Poplatek je tu nejvyšší. Půlhodina stojí deset korun, každá další hodina dvacet. Řidiči tu parkují spíše krátkodobě. Parkoviště obcházejí strážníci, kteří dohlížejí na to, aby měl každý za oknem viditelný parkovací lístek a navíc dodržoval zaplacenou dobu. Dalších zhruba dvacet míst má patřit držitelům parkovacích karet. A protože je majitelů karet víc než míst, bývá hlavně v dopoledních hodinách problém sehnat volné parkoviště.

O něco levněji vyjde parkování v zóně B. Hodina tu stojí deset korun. „Na náměstí je parkování moc drahé. V Jiráskově ulici bývá občas volno. Jen se mi zdá příliš drsné, že všechna parkovací místa v centru a okolí jsou za poplatek,“ myslí si řidič Jakub Bašta.

Podle zjištění Sedmičky právě zónu B rozšířilo město o další placená místa. Nově se platí v Komenského ulici a na Rybníčkách. Mnohým řidičům vadí, že za parkování musí platit i u kulturního domu a u pošty. Tam se ještě před dvěma lety stálo zadarmo. Dnes stojí parkování pět korun za hodinu. „Ještě nedávno se dalo zaparkovat u Lidlu. Ale teď tam stojí muž, zapisuje si čísla aut a vybírá, pokud se tam zdržíte víc než hodinu,“ říká Jan Novotný.

Peníze do kasy

Současný systém parkování, který platí od podzimu 2008, si radní pochvalují. Ročně jim totiž vynese do městské pokladny přes čtyři miliony korun. „Za rok 2008 byl výnos přibližně dva miliony šest set tisíc korun. Za loňský rok to bylo už přes čtyři miliony dvě stě tisíc,“ uvedl František Kocfelda z klatovské radnice. O dalších placených parkovacích místech město neuvažuje.

„Naopak v nejbližších dnech se pustíme do rozšíření parkoviště v ulici Na Chuchli. Tam bude sedmdesát míst. Další přibudou na Tylově nábřeží,“ uvedl Kocfelda. Pokud se najde soukromý investor, vyroste v Tyršově ulici parkovací dům. „Je to zbytečná stavba. Stačilo by současnou plochu upravit a vešlo by se sem alespoň třicet aut. Parkovací dům je zbytečný a plánovaný návrh se do okolí nehodí,“ myslí si Kateřina Dvořáková.