Parkoviště, nebo obchodní centrum?

Bude místo parkoviště obchodní galerie? Zastupitelé mají tři týdny na rozmyšlenou.

Lenka Chalupová
Přerov

Až na 2. listopadu oddálili přerovští zastupitelé rozhodnutí, zda město prodá parkoviště před Priorem firmě, která tu chce vystavět reprezentativní obchodní galerii. Původně měli hlasovat už v září, ale po složitých jednáních termín rozhodnutí posunuli. „Zabývali jsme se tím, za jakých podmínek by město pozemek prodalo,“ uvedl právník magistrátu Miloslav Dohnal.
Stavba má navázat na současný Prior a po propojení s ním vytvořit dvoranu s prodejnami, kancelářemi, kavárnami i střešním parkovištěm. Aby ovšem společnost Prior IK mohla smělý plán uskutečnit, potřebuje od města koupit současné parkoviště, které motoristům nabízí sto dvacet bezplatných míst. Ta by z mapy města, které trpí nedostatkem parkovišť, zmizela.
„Na druhou stranu by vzniklo na střeše nového objektu tři sta nových míst pro auta, jenže ta by nebyla úplně bezplatná. Z jednání mezi městem a Priorem IK vyplynulo, že by tu návštěvníci mohli parkovat dvě hodiny zdarma a pak za poplatek,“ řekla náměstkyně přerovského primátora Elena Grambličková. Podle zástupce Prioru IK Adolfa Vlka by po dvou hodinách motoristé platili asi jako ve Vaňkově obchodní galerii v Brně - za každou hodinu navíc dvacetikorunu.A přichází i s další vizí. „Vytipovali bychom asi sto lidí, kteří bydlí v blízkosti Prioru, a nabídli jim asi za šest stovek celoroční parkovací kartu,“ nastínil Vlk. To se ale nelíbí některým zastupitelům. „Přerované tím přijdou o bezplatné parkoviště, to je jasné mínus. A navíc projektu nevěřím. Není to dávno, když se bourala Komuna a investor tvrdil, že tam místo ní bude krásné obchodní centrum s pasážemi a butiky. A dnes? Stojí tam Tesco. Kdo nám zaručí, že to neskončí stejně?“ ptá se zastupitel Josef Nekl.
Nadšeni plánem nejsou ani lidé bydlící nebo podnikající u Prioru. „Marketů je v Přerově dost a další nepotřebujeme,“ říká majitelka prodejny s keramikou Zdeňka Dohnalová. Obdobně hodnotí situaci i prodavačka ze zahradnických potřeb. „V Přerově je malá kupní síla. Lidé jsou bez práce, počítají každou korunu. Další obchody se tu stěží uživí,“ míní Stanislava Tomečková.
Radní Josef Kulíšek nabízí jiný pohled. „Centrum s kvalitními obchody Přerovu schází, lidé proto musí jezdit do větších měst, jako je Olomouc nebo Zlín. Nákupní zónu v centru Přerova proto vidím jako přínos,“ řekl Kulíšek.