Pasta Oner míří do věhlasné londýnské aukční síně. Jeho obraz může vynést přes 400 tisíc

Olej s názvem Pipe and Phone se bude dražit v Sotheby's.

Olej s názvem Pipe and Phone se bude dražit v Sotheby's. Zdroj: archiv galerie Kodl

Psata Oner na výstavě Art is Truth.
Pasta Oner.
Pasta Oner.
Domov Pasty Onera je plný nápadů a barev
Umělec Pasta Oner tvořil díla v metru dvě noci.
11
Fotogalerie

Renomovaná aukční síň Sotheby's v Londýně si vybrala dílo českého výtvarníky Pasta Onera. Na podzimní aukci 20th Century Art: A Different Perspective bude dražit jeho olej Pipe and Phone. Kupní cena se odhaduje mezi 10 a 15 tisící librami, tedy mezi 280 až 420 tisíc korunami.

„Těžko odhadovat, za kolik se dílo vydraží, ale pokud posuzuji z pohledu naší galerie, lze předpokládat, že odhad je rozumný a je možné ho překročit,“ přiblížil ředitel galerie Kodl Contemporary Matyáš Kodl s tím, že jiný Onerův obraz se v jeho galerii v roce 2017 vydražil za 840 tisíc korun.

V prosinci loňského roku se na aukci prodal obraz Pasty Onera Knowledge za 660  tisíc. 

Pasta Oner je sběrateli velmi oceňovaným a vyhledávaným autorem. V posledních letech se intenzivně profiluje v mezích klasických nezávislých i veřejných galerijních provozů. 

Do jeho uměleckého projevu se promítá pop-artová a komiksová estetika, v posledních letech kombinovaná s ikonickými díly starých mistrů či jimi inspirovaná. 

Obraz bude vystaven na předaukční výstavě v Londýně a bude uveden v tištěném katalogu.

"Příliš mnoho současných českých umělců v londýnské Sotheby´s svá díla nedraží. Pasta Oner se tak zařadí na seznam českých umělců, kteří byli do této aukce vybráni v minulosti, jako David Černý, Stanislav Kolíbal, Krištof Kintera nebo Jiří Sopko," uzavírá Kodl. Samotná aukce se bude konat od 4. do 12. listopadu.