Paul Newman - modrooký frajer ze staré dobré školy

Paul Newman

Paul Newman Zdroj: Profimedia.cz

Na filmovém plátně byl Paul Newman neporazitelný, exceloval ve snímcích Butch Cassidy a Sundance Kid, Podraz či Kočka na rozpálené plechové střeše. Kromě herectví byla jeho vášní rychlá kola a úspěch slavil i v byznysu. "Frajer ze staré dobré školy" s odzbrojujícím modrookým pohledem proslul také na Hollywood dost výjimečným padesátiletým manželstvím. Od narození Newmana uplyne právě dnes 90 let.

Během kariéry natočil šest desítek filmů, desetkrát byl nominován na Oscara a dvakrát ho také získal. Oceněn byl za výkon v dramatu Barva peněz (1986), sošku si odnesl i za celoživotní přínos filmu. Sbírka cen obnáší rovněž šest Zlatých glóbů. Na filmovém plátně se Newman naposledy představil v roce 2002 v dramatu Road to Perdition (Cesta do zatracení). Diváci mohli jeho hlas také slyšet v animovaném filmu Auta (2006), kde „oživil“ automobil Doc Hudson.

V roce 2007 Newman přiznal, že kvůli zhoršujícímu se zdraví už není schopen pracovat tak, jak by chtěl. „Herectví je uzavřená kapitola,“ řekl. Ještě o rok později se snažil režírovat, v plánu měl inscenování hry O myších a lidech v divadelní společnosti Westport Country Playhouse, kterou vlastnil se svojí manželkou Joanne Woodwardovou. Kdysi silný kuřák Newman prohrál svůj boj s rakovinou 26. září 2008 ve věku 83 let.

Paul Newman v roce 2008Paul Newman v roce 2008 | Profimedia.cz

Mezi další filmy, v nichž tento legendární herec zazářil, patří Frajer Luke (1967), Hombre (1967), Život a doba soudce Roye Beana (1972), Skleněné peklo (1974) či Nejsem žádný blázen (1994). Newman si vyzkoušel i režii, například s filmem Harry a syn (1984), k němuž napsal scénář. Sám měl jediného syna Scotta (jinak samé dcery), který se v roce 1978 předávkoval drogami. Newman poté založil, kromě několika dalších, i nadaci na pomoc drogově závislým.

Paul NewmanPaul Newman | Profimedia.cz

Nebyl to však jen film, čím žil - miloval také sport. Nejvíc ho fascinovala vůně benzínu, k níž poprvé přičichl v roce 1969 při natáčení filmu Vítězství. Brzy začal Newman závodit i bez asistence kamer. Výčtu jeho úspěchů vévodí druhé místo ve vytrvalostním závodu 24 hodin Le Mans (1979). Jako sedmdesátiletý se stal v roce 1995 nejstarším členem vítězného týmu v dalším motoristickém maratonu - 24 hodin Daytony. Byl také spolumajitelem závodního týmu.

Paul Newman miloval automobilový sport. Byl také spolumajitelem závodního týmu.Paul Newman miloval automobilový sport. Byl také spolumajitelem závodního týmu. | Profimedia.cz

Newman byl i zdatným obchodníkem. V roce 1969 založil s Barbrou Streisandovou, Sidneym Poitierem a Stevem McQueenem produkční firmu First Artists. Díky tomu, že ho přátelé kdysi prosili o speciální recepty, stal se také „králem hořčic a dresinků“. Herec přiznal, že jeho značka Newman's Own mu vynesla víc než všechny role. Velkou část ze svých výdělků věnoval na charitu a vzdělání. Ostatně slogan jeho firmy zněl: „Nehanebné vykořisťování v zájmu dobra“.

Paul Newman se svojí ženou Joanne Woodwardovou v roce 1965Paul Newman se svojí ženou Joanne Woodwardovou v roce 1965 | Profimedia.cz

Paul Leonard Newman se narodil 26. ledna 1925 v Shaker Heights v americkém Ohiu. Jeho otec byl německý Žid, matka pocházela z východního Slovenska. Původně se chtěl dát k námořnictvu, ale vstupní prohlídka odhalila (naštěstí pro světovou kinematografii) barvoslepost. Po ukončení herecké školy si Newmana rychle našel Hollywood, první úspěch přišel s filmem Někdo tam nahoře mě má rád (1956). Postupně si vybudoval image drsného, ale romantického hrdiny.

Paul Newman a  Geraldine Pageová ve snímku Sweet Bird of Youth z roku 1962Paul Newman a Geraldine Pageová ve snímku Sweet Bird of Youth z roku 1962 | Profimedia.cz

Šťastný rodinný život Newman prožil od roku 1958 po boku své druhé ženy, herečky Joanne Woodwardové (84). S držitelkou Oscara za psychologické drama Tři tváře Evy se seznámil při natáčení snímku Dlouhé, horké léto. Měli spolu tři dcery. Jejich na filmovou branži netypicky dlouhý svazek Newman rád komentoval slovy: „Proč bych chodil někam na hamburger, když mám doma šťavnatý steak?“ S první ženou Jacqueline Witteovou měl pak dvě dcery a syna.

Spolu se svým parťákem Robertem Redfordem, s nímž si zahrál ve dvou nesmrtelných filmech, patřil Newman k legendám, které dokážou stárnout s noblesou. Navrhl si sám i epitaf: „Tady leží Paul Newman, který zemřel jako chudák, protože mu zhnědly oči“.