Pavel Žur: Hlavu si čistím ve fitku

O radostech svého života vypráví v seriálu Sedmičky ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur.

Do povědomí lidí se nejprve dostal svými úspěchy s dětským sborem Vrabčáci. Později také svou prací v divadle, do kterého dokázal přilákat hvězdy věhlasných jmen. Pavel Žur, společenský chlapík, který už jedenáct let řídí Městské divadlo v Jablonci nad Nisou.

1. Práce s dětmi

Naplňuje mě práce s dětmi. Vnímám jako poslání, že můžu předávat své životní zkušenosti. Mám radost, pokud vidím, že mé snažení, ať v pozici učitele, kterým jsem byl dříve, nebo jako sbormistra, má smysl. Vždy mě těší, když se mi podaří vtáhnout děti do životní hry a vidím, že je baví. Největší drogou je pro mě pozorovat radost dětí třeba při setkání s pěveckými hvězdami. A vůbec největší pozitivní adrenalin přijde, když lidé naše snažení ocení bouřlivým potleskem. To je prožitek, který se nedá vůbec ničím nahradit.

2. Když dělám radost

Mám radost, když mohu někomu jinému udělat radost a pomoci. Potěší mě milý úsměv staré babičky za to, že ji pustím sednout v autobuse nebo pomůžu přejít ulici. Raduji se z toho, že ji těší, když o ni má zájem cizí člověk. Takové drobnosti mi dělají dobře. Že mohu někomu dát radu nebo si s ním jen popovídat a vidím, že je šťastný.

3. Dobrá muzika

Muziku vnímám jako celek, nejsem nijak zvlášť vyhraněný. Někdy si pustím vážnou hudbu, Bacha, Chopina, Borodina nebo Janáčka. Jindy si s chutí poslechnu Duffy, Madonu, Jacksona, Erose Ramazzottiho i Barbru Streisand. Hodně záleží na náladě. Nejvíc poslouchám, když mám prostor a čas. Nejraději v autě na nějaké delší cestě. Pustím si muziku a nechám se jí inspirovat, a to v celém životě.

4. Cestování

Další z věcí, která mě naplňuje, je cestování. Jednou až dvakrát do roka vyrážím po Evropě, alespoň jednou jedu k moři. Mám rád Sardinii, Španělsko, ale mou nejoblíbenější zemí je Itálie. Dovedu si představit, že bych tam žil, jsem z ní nadšený. Miluji italskou ranní kávu, polední siestu. S oblibou sleduji, jak se tam na sebe lidé usmívají, hodně spolu mluví, ženy chodí krásně oblékané a sluší jim to. Mám rád to teplé počasí i mentalitu. Pokaždé když do Itálie jedu, snažím se poznat něco nového z místního života.

5.Sport

Původně jsem chtěl studovat tělesnou výchovu, ale protože jsem z hudební rodiny, šel jsem nakonec na hudební obor. Později jsem zjistil, že nestačí mít naplněné jen duševno, ale je potřeba myslet i na fyzično. Chodím proto pravidelně do fitness centra. Člověk se tam nejen protáhne, ale také uvolní a vyčistí si hlavu. Často si při cvičení urovnám myšlenky a získám nad věcmi úplně jiný nadhled.

6. Práce ředitele

Už jedenáct let jsem ředitelem jabloneckého divadla. Mám blízko ke kultuře, a tak jsem se do toho s vervou vrhl. Těší mě, že se nám za jedenáct let povedlo lidem něco nabídnout a mnohé dokázat. Vybudovali jsme kulturní „Mekku“ města. Mám radost, že jsme vytvořili divadlo, ve kterém je skvělá tvůrčí atmosféra a do kterého lidé rádi chodí.

7. Seznamování s lidmi

Dělá mi radost seznamovat se s novými lidmi, napříč generacemi. Mám rád, když přijdu do neznámého prostředí, zorientuji se a dozvím se spoustu nového. Nové podněty mě totiž nabíjí a posouvají v životě dál.