Pestrobarevná podívaná. Turci restaurují koberce pomocí slunečních paprsků

kobercové pole Antalya Turecko

kobercové pole Antalya Turecko Zdroj: ČTK ABACA AA ABACA

kobercové pole Antalya Turecko
kobercové pole Antalya Turecko
kobercové pole Antalya Turecko
kobercové pole Antalya Turecko
kobercové pole Antalya Turecko
11
Fotogalerie

Pole na jihozápadě Turecka pokryly v těchto dnech tisíce pestrobarevných koberců, která tam jako každoročně budou řadu týdnů. Tamní výrobci a restuarátoři koberců totiž využívají slunce, aby koberce získaly ty správné starožitné barvy. Informoval o tom deník Hürriyet.

"Nechávám koberce na slunci, aby je zbavilo všeho vyjma organického barviva a vlny," popsal Halil Börekçi, výrobce koberců v Döşemealti, které leží u turistického letoviska Antalya. "Vystavením slunečnímu svitu přes den koberce změknou a v noci zvlhnou, takže se z nich dostane všechna zašlá špína a získají ty správné barvy," dodal.

Koberce totiž do Döşemealti přiváží z různých koutů země, kde je kupuje zejména od starších lidí a pak je restauruje. Podobně jako jeho kolegové si od místních zemědělců po sklizni pronajímá rozsáhlé plochy polí, na nichž pak rozloží koberce. Kromě zájemců o nákup přijíždějí do oblasti i turisté, kteří si pestrobarevná kobercová pole jen fotí.

Tkaní koberců je tradičním tureckým řemeslem, které se dědí z generace na generaci. Pro různé oblasti jsou typické různé barvy i vzory. Podle tradice ale nemá být ručně tkaný koberec bezchybný, každá tkadlena by měla udělat záměrně chybu, protože, jak praví muslimská víra, jen Alláh je dokonalý.