Pestrobarevné porsche Janis Joplinové jde do aukce

Pestrobarevné porsche Janis Joplinové jde do aukce

Pestrobarevné porsche Janis Joplinové jde do aukce Zdroj: Profimedia.cz

Dědicové po americké bluesové a rockové zpěvačce a kytaristce Janis Joplinové se rozhodli dát do dražby její porsche, pomalované na muzikantčinu žádost psychedelickými motivy. Oznámila to v úterý aukční síň Sotheby's. Její zástupci očekávají, že vůz - Porsche 356c 1600 Cabriolet z roku 1965 - vynese v prosinci až 400.000 dolarů (9,6 milionu Kč).

Ačkoli ve své slavné písni z roku 1970 Joplinová prosila boha, aby jí „koupil Mercedes Benz“, dva roky předtím si pořídila porsche. Původně mělo bílou barvu, což se jí prý zdálo příliš konformní a usedlé, a tak požádala jednoho ze svých přátel, aby jí vůz přemaloval.

Výsledek byl nazván „dějiny vesmíru“ a nový, pestrobarevný vzhled auta ladil s její nevázanou osobností: vyjímaly se na něm směsice krajin, motýli, medúzy a tváře Joplinové a členů její skupiny Big Brother & The Holding Company.

Během dvou následujících let Joplinová auto pravidelně používala k cestám do Kalifornie, kde bydlela. „Jezdila s ním všude, kolem San Franciska a do Los Angeles, když tam nahrávala,“ řekla agentuře Reuters její sestra a biografka Laura Joplinová. „Kdykoli jela autem, fanoušci jej poznávali. Když zaparkovala a pak se vrátila, vždy měla za stěračem alespoň jeden vzkaz,“ dodala.

Na začátku října roku 1970 nahrála Janis Joplinová během práce na albu Pearl píseň Mercedes Benz, na níž zpívá bez doprovodu. O tři dny později zemřela v pouhých 27 letech na předávkování heroinem.

Janis Joplin v roce 1969Janis Joplin v roce 1969 | Profimedia.cz

Její rodina od té doby vůz udržovala. Na začátku 90. let byl restaurován a od roku 1995 byl vystaven v rokenrolové síni slávy v Clevelandu na severovýchodě Ohia.

„Je to fantastický automobil, který mísí umění, popkulturu a společenské hnutí. Je průkopnický a úžasný jako sama uznávaná zpěvačka,“ řekl Ian Kelleher ze Sotheby's.

Zpěvačka s nezaměnitelným, živočišně syrovým hlasem a výrazným jevištním projevem a energická královna „hippies“ vydala během své krátké kariéry čtyři alba. V roce 1969 zpívala také na známém festivalu ve Woodstocku. Mnozí považují Joplinovou za nejvýraznější bělošskou bluesovou i rockovou zpěvačku. V roce 1995 byla uvedena do americké rokenrolové síně slávy a v roce 2005 byla posmrtně oceněna zvláštní cenou Grammy za celoživotní zásluhy.