Pět herců v divadle končí

Týdeník Sedmička zjistil, že kladenské divadlo opustí koncem sezony pět herců. Vrátí se Eva Nádaždyová a přijdou dvě nové tváře.

Herec Miroslav Večerka patřil k oporám kladenského divadelního souboru deset let. Letošní sezona je však pro něj v „dresu městského divadla“ nečekaně poslední. A nejen pro něj. Nový umělecký ředitel Tomáš Svoboda se při příchodu do Kladna netajil, že některé tváře obmění. Rozhodnutí už padlo.
Ze scény „zmizí“ ještě Marcel Rošetzký, Radim Jíra, Svatava Milková a Jaroslava Zimová. „Divadlo čeká rekonstrukce, proto jsme počet lidí v souboru snížili,“ vysvětluje Svoboda.
Divadlo dosud zaměstnávalo sedmnáct herců, po Svobodově zásahu bude mít soubor patnáct členů. Po rodičovské dovolené se vrací Eva Nádaždyová. Novou smlouvu v Kladně dostanou Alena Štréblová a Petr Pěknic. „Každý umělecký šéf si do divadla přivede lidi, se kterými rád pracuje,“ podporuje Svobodovo rozhodnutí ředitelka Městského divadla v Kladně Blanka Bendlová.
„Právě proto, že divadlo nebude mít svou vlastní scénu, bychom měli držet při sobě. Jenže místo, aby nás nový šéf dal dohromady, dostal lidi do nejistoty,“ říká otevřeně herečka Jaroslava Zimová, která do Kladna dojíždí hrát z Ústí nad Labem. „Patrně skončím na pracáku,“ dodává.

Vyhazov dostal podruhé

Miroslav Večerka, který se naopak ze severu Čech do Kladna kvůli divadlu přestěhoval, zamíří v nové sezoně do Mostu. „Nečekal jsem to, hrál jsem v Kladně deset sezon a neměl jsem dojem, že špatně. Ale nikdo nevěděl, kdo půjde,“ naznačuje Večerka.
Dokonce ani Marcel Rošetzký, kterého Tomáš Svoboda už před lety propustil ze souboru Městských divadel pražských, s neprodloužením roční smlouvy nepočítal. A to i přesto, že po nástupu uměleckého šéfa poznamenal, že se patrně v Kladně další sezony nedočká. „Nechci se k tomu vyjadřovat,“ poznamenal stroze. „Já vím, že se říká, že po Marcelu Rošetzkém jdu, ale není to pravda. Je to náhoda,“ tvrdí Svoboda.
O změnách v souboru se začátkem tohoto týdne dozvěděli i členové Klubu přátel divadla. „Byla to pro nás novinka,“ připouští předseda klubu František Kupec.
Divadlo propustí kromě herců i část provozního personálu. Kvůli rekonstrukci divadla, končí proto uklízečky, uvaděčky či šatnářky. „Se všemi jsme se snažili mluvit tak, aby se rozhodnutí dozvěděli co nejdřív a měli čas najít si jiné místo,“ tvrdí ředitelka Blanka Bendlová.

Premiéry na Nové scéně

V moderní budovu se začne kladenské divadlo měnit podle projektu architekta Davida Vávry o prázdninách. Na rok se tak bude muset soubor přemístit do náhradních prostor. Ty najde částečně v rekonstruovaném loutkovém divadle Lampion nebo na Nové scéně Národního divadla v Praze.
„Jsme dohodnuti, že naše představení budou mít na Nové scéně druhou premiéru. Výjimkou je hra Rok na vsi, která nezapadá do koncepce alternativního a moderního pojetí divadla. První premiéry budou v Lampionu,“ vysvětluje umělecký šéf Tomáš Svoboda.