Petra se vrátila domů k dcerce

Dvacetiletá Petra Piklová z Blatné, která 25. února odešla z domova od patnáctiměsíční dcery, je zpátky.

Radka Piklová z Blatné prožívá obrovskou radost. Z návratu dcery Petry, která 25. února odešla bez vysvětlení z domova. Od patnáctiměsíční dcerky a od přítele. Bez peněz, bez dokladů, bez mobilu.
„Večer na Bílou sobotu zazvonila u mých dveří. Řekla, že byla v Praze, ale poslední dny že už nežila, jen živořila,“ líčí osmatřicetiletá matka.
Důvod odchodu spolu probíraly až v klidu, bez emocí. „Řekla mi, že si nevěděla rady, co dál. Po porodu malé toho na ni bylo moc. Péče o dítě, domácnost, dojíždění do Příbrami do školy, praxe. Neuměla si všechno časově skloubit,“ popisuje Radka Piklová.
Dcera, která bydlí u přítele na vesnici, nechtěla svými problémy zatěžovat matku. Netroufla si vrátit se k ní aspoň na čas, protože blatenský byt je malý. „Vyřešila to po svém. Odešla raději sama, protože věděla, že se o malou postaráme,“ říká Radka Piklová.
Nejbližší rodina a lékaři se teď snaží Petře pomoci. Žít zase normálním životem. Proto valnou část péče o malou Karolínku převezme druhá babička, která si zažádá o mateřskou dovolenou. Opatrovnictví ale musí nejdřív potvrdit soud. Co bude dál, zatím neřeší.
Petra má za sebou útěky dva. Poprvé odešla 8. února. Nikdo nechápal proč. Jediné, co se matce podařilo zjistit, bylo, že navazovala kontakty na internetu. Když se tehdy po čtrnácti dnech vrátila, slíbila, že už nikdy neodejde. Přesto to 25. února udělala znovu.
Strach o dceru donutil Radku Piklovou oznámit odchod policii a svěřit se i čtenářům Sedmičky, protože spoléhala na jejich všímavost. Druhý odchod matku vylekal o to víc, že dcera odešla nalehko. Že je naživu a že ji nikdo nikde nedrží násilím, se dověděla až z telefonátu pražské policie, která se ozvala koncem března. Bolela jí slova dcery, že se zatím domů nevrátí.
„Nevynadala jsem jí, aby věděla, že se může kdykoliv vrátit. A nakonec se vrátila,“ říká matka.